Srbija

Subota, 20.12.2014.

09:45

Kriza utiče i na igre na sreću

Ekonomska kriza i dalje ima veliki uticaj na ukupne uslove poslovanja u Srbiji, pa tako i na oblast igara na sreću.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je izjavio direktor Udruženja priredjivača igara na sreću (UPIS) Rade Karan, ocenivši da je u drugoj polovini godine ipak došlo do odredjenih pozitivnih pomaka u stabilizaciji poslovnog ambijenta.

To se odnosi, pre svega, na odlučnu nameru Vlade Srbije da se uhvati u koštac sa "sivom" ekonomijom, a akcije Poreske uprave i MUP-a na sprečavanju nelegalnog tržišta igara na sreću već daju i davaće rezultate, koji se ogledaju u većem prilivu sredstava u državni budžet, ali i smanjenju nelojalne konkurencije legalnim priredjivačima, rekao je Karan na konferenciji za novinare.

Kao veoma značajan pomak, istakao je činjenicu da je Vlada Srbije izabrala i odredila Vojnotehnički institut za referentnu nacionalnu laboratoriju za igre na sreću, koji će obavljati regulaciju tržišta igara na sreću u zemlji, što će biti garancija da će se kontrola i nadzor na tržištu sprovoditi na ispravan način.

Posebno ističemo činjenicu, naglasio je direktor UPIS-a, da se izborom Vojnotehničkog instituta Vlada Srbije opredelila za zaštitu i razvoj domaćih resursa, uz istovremeno eliminisanje protivzakonitih spoljnih uticaja i sprečavanje lobiranja.

"U Srbiji, u ovom trenutku, kompanije-članice UPIS-a imaju oko 3.000 zaposlenih. I pored svih teškoća, u ovoj godini clanice UPIS-a su povećale broj zaposlenih za 3,5 odsto, pre svega, visokoobrazovanih i stručnih kadrova u IT sektoru", naveo je on.

Karan je dodao da su članice UPIS-a do kraja novembra 2014. godine na ime poreza i doprinosa na plate, poreza, taksi i nakada za priredjivanje igara na sreću, PDV-a i lokalnih komunalnih taksi, u državni budžet i budžete lokalnih samouprava uplatile ukupno 15 miliona evra.

Na ime nabavki robe i usluga dobavljačima je isplaćeno 25 miliona evra, a tom iznosu treba dodati i plaćeni PDV od oko pet miliona evra, rekao je Karan, napominjući da samo 150 najvećih UPIS-ovih dobavljača u ovom momentu zapošljava oko 42.000 radnika, što predstavlja 2,5 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: