Srbija

Sreda, 28.02.2024.

16:49

Kopaonik biznis forum od 3. do 6. marta, očekuje se 1.500 učesnika

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum (KBF) održaće se od 3. do 6. marta na Kopaoniku, a za učestvovanje na ovom skupu prijavljeno je 1.500 učesnika.

Izvor: Tanjug

Kopaonik biznis forum od 3. do 6. marta, očekuje se 1.500 učesnika
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

To je rečeno danas na konferenciji za novinare u Savezu ekonomista Srbije (SES), koji organizuje KBF.

"Forum će i ove godine biti otvoren uvodnim izlaganjem guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog. Poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma gost će biti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić", rekao je predsednik SES-a Aleksandar Vlahović i dodao da će na panelima učestvovati još nekoliko ministara u Vladi Srbije.

Među njima su Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Slobodan Cvetković, Jelena Tanasković.

U okviru centralne teme foruma „Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“, razgovaraće se i o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike.

"Od nedelje u 15.30 časova do srede u 16.00 časova imaćemo 36 panela, tri posebne sesije, četiri specijalna događaja i četiri gosta", rekao je Vlahović.

Kao specijalne goste foruma najavio je Džefrija Saksa, poznatog profesora sa Kolumbija univerziteta, kao i Ivaila Izvorskog, glavnog ekonomistu Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju.

Na forumu će kao gost govoriti i biznismen Miroslav Mišković.

Vlahović je istakao da će posebna pažnja biti usmerena i na izglede za proširenje Evropske unije, o čemu će se razgovarati u ponedeljak, budućnost automobilske industrije, konkurentnost izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvo, izgradnju visoko-prinosne privrede, ekonomske migracije, regionalnu privrednu saradnju i sport.

"Prvog dana foruma, u nedelju, između ostalog će se razgovarati o makroekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, biće predstavljen KBF indeks korporativne reputacije", istakao je on.

Kada je reč o specijalnim događajima, u ponedeljak će biti održana prezentacija EXPO 2027-oblikovanje budućnosti i Forum naprednih tehnologija Niš: Inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti.

Na srpskom Davosu, kako se često naziva Kopaonik biznis forum, učestvovaće bankari, finansijeri, predstavnici raznih industrijskih grana, kao što su prerađivačka i farmaceutska industrija, zatim predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava iz Srbije.

Od međunarodnih finansijskih institucija, između ostalih se očekuju predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, MMF-a, Svetske banke, Evropske investicione banke.

Svoj dolazak najavili su i brojni privrednici iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore kao i više funkcionera iz ovih zemalja.

I ove godine medijski partneri KBF biće Tanjug, NIN i Blic a sponzor će biti Masterkard.

Direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Masterkard Jelena Ristić istakla je na konferenciji za novinare da će ova kompanija na KBF prvi put nastupiti sa temom naprednih tehnologija i veštačke inteligencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: