Vesti -

Kontinental u Nemačkoj zatvara, a u Srbiji otvara fabrike

Firma Kontinental u Nemačkoj zatvara pogone i otpušta radnike. Zbog toga je u Ofenbahu protestovalo oko 1.000 ljudi.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Foto: Depositphotos, BalkansCat
Foto: Depositphotos, BalkansCat

Za to vreme u Srbiji planiraju početak izgradnje novog pogona kod Novog Sada.

"Šta da radimo, da ostanemo!" Taj slogan se čuje već nekoliko meseci kad god se protestuje zbog ukidanja radnih mesta. Čuo se i u četvrtak (10.12) na ulicama Ofenbaha. U dugačkoj auto-promenadi, bilo je oko 300 vozila, a u štrajku upozorenja učestvovalo je oko 1.000 ljudi, saopštio je sindikat IG Metal, organizator protesta.

Radnici protestuju protiv namera Kontinentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Firma je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke od 1,1 milijarde evra, želi da u Nemačkoj ukine ukupno 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu, piše Dojče vele.

"Viša liga investitora"

To je dobrim delom i urađeno. Firma u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Srbiji je 2018. otvoren Centar za istraživanje i razvoj. "Viša liga investitora", kako ih je okarakterisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. na otvaranju tog Centra u Novom Sadu, dobila je tada, kako prenose mediji, subvenciju države Srbije od 9,5 miliona evra za zapošljavanje 500 inženjera. Od tada je kompanija i zaposlila oko 500 ljudi.

"Reč je o 500 visokokvalifikovanih inženjera", izjavio je svojevremeno Saša Ćoringa, direktor firme Kontinental automotiv Srbija i naglasio da su "završili svoju obavezu prema državi, zaposlili sve inženjere" i da i dalje rastu bez subvencija. On je takođe najavio "nove investicije".

"Nove investicije" – to su je još jedna fabrika u okolini Novog Sada, čija izgradnja bi trebalo da počne već do kraja ove godine. Saša Ćoringa je najavio da će se tu proizvoditi "najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača i to osmišljeni u istraživačkom centru kompanije u Novom Sadu".

Zahtevi sindikata

Za to vreme, u Nemačkoj, sindikat IG Metal optužuje menadžment Kontinentala da nema interesa da se postigne kompromis u pregovorima. Sindikat zahteva da se radnicima isplati otpremnina u visini od najmanje 25.000 evra, plus 2,5 mesečne zarade za svaku godinu radnog staža.

Partneri u pregovorima iz centrale u Hanoveru "očigledno nisu dobili ovlašćenje da donose odluke", izjavila je predsednica Radničkog saveta, Ane Nothing. I poručila: "Ne želimo da nam se išta poklanja, ali želimo da nas shvate ozbiljno."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.