Vesti -

Junajted grupa prikriva poslovni debakl napadima na srpski Telekom

Poslovni debakl - dug od 7,13 milijardi i gubitak od 227,03 miliona evra - Dragan Šolak i Junajted Grupa pokušavaju da prikriju napadima na Telekom Srbija.

Izvor: Informer
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Dragan Šolak može da angažuje raznorazne da vređaju direktora Vladimira Lučića i traže njegovu glavu, činjenice su neumoljive - srpski Telekom posluje nikada bolje, a Junajted grupa je pukla", objavio je Informer.

Šolakova kompanija uspela je da stvori astronomske dugove od ukupno 7,13 milijardi evra, a na to, firme koje posluju u okviru Junajted grupe su prošle godine napravile gubitak težak 227,03 miliona evra, tvrdi taj portal.

Naime, u zvaničnom finansijskom izveštaju Šolakove grupacije piše da su za dve godine povećali svoje dugove za čitavih 70 odsto. Najveće su obaveze po osnovu izdatih obveznica, od 4,45 milijardi evra, a to je dvostruko više nego pre dve godine, navodi se u tekstu. Što se tiče gubitaka, Šolakove firme su minus uvećale, za samo godinu dana, sa 103,31 miliona na onih 227,03 miliona evra, dodaje se.

"Ovaj debakl Junajted Grupa i Dragan Šolak pokušavaju da prikriju napadima na glavnog tržišnog konkurenta. U poslednje vreme toliko su ’pukli, da čak lično pljuju Vladimira Lučića, toliko su ih pogodili uspesi koje on beleži sa Telekomom", piše Informer.

Bilans Telekoma Srbija i Telekom grupe

Takođe crno na belo, najnoviji brojevi: Telekom Srbija je u 2022. uspeo da napravi rekordnih 120 milijardi dinara prihoda, što je rast od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Na nivou grupe, prihod je bio takođe rekordnih 168 milijardi dinara.

Što se tiče korisnika, koji su najvažnija snaga Telekoma, najveći rast je bio u segmentu televizije: 1,65 miliona korisnika i rast od 12.5 odsto, kao i u segmentu interneta, gde sada ima više od 1,50 miliona korisnika i rast od 8 odsto.

"Posebno je značajno da smo prošle godine imali preko 100.000 novih korisnika televizije i interneta, što je fantastičan rezultat. Ovakav rast dodatno ojačava poziciju Telekoma Srbija i trend je takav da će rast prihoda i korisnika biti siguran u sledećih pet godina", izjavio je Vladimir Lučić medijima.

Junajted medija ide ka bankrotu

Za to vreme, finansijski eksperti procenjuju da Junajted srupa srlja u bankrot.

"Imajući u vidu kretanja na finansijskom tržištu, Junajted grupa će u narednim godinama plaćati vrlo velike kamate na izdate obveznice, a poslovni gubitak i dugovi mogu da im budu samo još veći. Vrlo je očekivano da će morati da prodaju neku od većih kompanija koje imaju u vlasništvu”, ocena je stručnjaka na koju se poziva Informer.

Praktično iste procene ranije ove godine su iznosili analitičari jedne od najvećih svetskih investicionih banaka Džej-Pi Morgan, kao i neki od najuglednijih svetskih medija poput Blumberga.

Dok se Junajted grupa davi u minusu, Telekom opet isplaćuje dividende

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je najavio da će kompanija i ove godine isplatiti dividende svojim akcionarima, a to su Republika Srbija i građani

Srbije.

"Mogu da obradujem naše akcionare da je, i pored značajnog skoka kamata na finansijskom tržištu, Telekom Srbija ostvario profit veći nego prošle godine i on iznosi 13,3 milijardi dinara. Profit bi bio i za 3,5 milijardi veći da su kamate bile na nivou 2021. godine. I pored toga, uspeli smo da rastom prihoda nadoknadimo ovu razliku i da imamo veći profit. Dividende će biti isplaćene u vrednosti 50 odsto profita i iznosiće 6,7 milijardi dinara", izjavio je Lučić.

Telekom je za 26 godina postojanja svojim akcionarima isplatio ukupno više od milijardu evra u dividendama, podseća se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.