Vesti -

Izgradnja Fruškogorskog koridora na proleće: Most preko Dunava, tunel dug 3,5 kilometara...

Beograd -- Projekti za Fruškogorski koridor su skoro završeni, a izgradnja bi verovatno mogla da počne već na proleće, rekao je direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, rasica, 66801021
Foto: Depositphotos, rasica, 66801021

Drobnjak je za TV Pink rekao da taj koridor podrazumeva izgradnju mosta preko Dunava, kao i tunela od 3,5 kilometara ispod Fruške Gore i podsetio da cena za 48 kilometara iznosi 606 miliona evra.

On je podsetio i da se na deonici auto-puta Miloš Veliki, od Čačka do Požege, rade se dva tunela od po tri kilometara, što je ukupno 12 kilometara tunela u četiri cevi, a da radove izvodi vrlo sposobna kineska firma CBRC.

Kod Čačka na Zapadnoj Moravi predstoji izgradnja mosta koji će spojiti Preljinu, dokle je sada stigao auto-put, sa deonicom ka Požegi.

Drobnjak kaže da je to vrlo značjano da bi se smanjilo opterećenje, jer oko tog grada prođe prosečno dnevno 18.000 vozila.

Drobnjak je rekao da je i tunel kod Železnika na obilaznici oko Beograda, koji je izgrađen pre 10 godina, počeo malo da propušta vodu i da se radi nova izolacija kako bi se to saniralo.

Podsetimo, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je pre nekoliko dana komercijalni ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora sa kineskim partnerima.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom rekao da je ponosan zbog potpisivanja, kao i da je ovaj projekat veoma važan pre svega za Novosađane, a ali i za druge stanovnike Bačke i Srema.

"Uvek je bilo važno da im se skrati put ka zapadu Srbije, ali će im to omogućiti lak dolazak do Fruške gore i Rume", rekao je tada Vučić i dodao da će biti izgrađen i veličanstveni most, kao i Iriški tunel koji će biti dug tri kilometra.

Predsednik je naveo da će biti potreban sat vožnje od Loznice do Novog Sada.

Naveo je da imaju poverenja u kineske partnere što se tiče rokova i otkriva da će koridor biti otvoren za saobraćaj do 15. marta 2024. godine, a to su, rekao je, rekordni rokovi.

"Fruškogorski koridor povezuje sremske opštine, ali istovremeno se nastavlja i na auto-put Ruma-Šabac, a zatim i brzu saobraćajnicu prema Loznici", rekao je Vučić.

Dodao je da će ovako Fruškogorski koridor povezati Novi Sad sa Podrinjem, a istovremeno sa putem Beograd-Zagreb.

"Radimo i auto-put do Sremske Rače, koji će nas povezati sa Bijeljinom. Od Bačkog brega preko Sombora pravićemo brzu saobraćajnicu, time ćemo bukvalno premrežiti Vojvodinu, ostaje samo Beograd-Zrenjanin", rekao je tada Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.