Vesti -

Ilić: Legalizacija u rukama opština

Beograd -- Do kraja meseca biće poznat broj podnetih zahteva za legalizaciju, kao i cenovnici lokalnih samouprava za legalizaciju, kaže ministar građevine Velimir Ilić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ilić je rekao da će od opština zavisiti koliko će biti uspešna predstojeća legalizacija na osnovu novog Zakona o legalizaciji objekata, s obzirom da one same sada određuju visinu naknada i olakšice za legalizovanje objekata.

"Ako je opštinama u interesu da budu dobre sa svojim građanima i da što više objekata legalizuju, onda će smanjtii cenu legaliazcije, a ako podignu cene, onda ništa neće uraditi", rekao je Ilić.

Zakon o legalizaciji objekata je stupio na snagu 1. novembra i predvideo je rok od 90 dana za podnošenje zahteva za legalizaciju i donošenje cenovnika legalizacije na lokalnom novou. Do 11. marta 2010. podneti su zahtevi za legalizaciju oko 700.000 objekata u zemlji, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji ima ukupno oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar.

Prema nekim procenama, za celu Srbiju je podneto oko 100.000 novih zahteva za legalizaciju objekata.

Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju po Zakonu o legalizaciji objekata istekao je 29. januara, kao i rok dat lokalnim samoupravama da utvrde visinu naknada i umanjenja.

Opštine su bile u obavezi da u roku od sedam dana, računajući od dana prijema dopisa Ministarstva gradjevine informišu ministarstvo o tome da li su donele odluke o određenim olakšicama odnosno vrstama umanjenja i rokovima plaćanja legalizacije.

Lokalne samouprave će zajedno sa brojem novih zahteva morati ministarstvo da obaveste i koliko ukupno zahteva za legalizaciju imaju - novih i starih.

Prema podacima iz 2010. godine, u Beogradu je bilo oko 180.000 nelegalno sagradjenih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.