Hrvati pišu: Prave litijum baterije, revolucija i u Srbiji

Srbija bi mogla da ima velike koristi od revolucije u auto-industriji, odnosno prelaska na električne automobile, pišu hrvatski mediji.

Srbija

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 30.01.2019.

19:24

Hrvati pišu: Prave litijum baterije, revolucija i u Srbiji
(Foto: Thinkstock)

Prenose kako je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, poručio je pre nekoliko dana sa Svetskog ekonomskog foruma da bi Kinezi mogli da naprave fabriku električnih vozila u zapadnoj Srbiji, na području od Prijepolja do Krupnja, gde se nalazi ruda jadarit koja sadrži velike količine litijuma potrebnog za proizvodnju baterija za električne automobile.

Kada počne eksploatacija rude jadarit u Jadarskom bazenu, kod Loznice, što se očekuje za nekoliko godina, pretpostavlja se da će se biti litijuma koji bi bio dovoljan za 10 odsto svetskih potreba, podsećaju tamošnji mediji pozivajući se na naše.

Dalje, pišu i kako projakat Jadar razvija kompanija Rio Tinto a da je veliki rudarski koncern već razgovarao s Kinezima o saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: