Vesti -

Hanić: Smanjenje budžetskog deficita otvorilo prostor za povećanje plata u javnom sektoru

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić rekao je da je smanjenje budžetskog deficita 70 odsto otvorilo prostor za povećanja plata u javnom sektoru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Maja Marjanovic
Foto: shutterstock, Maja Marjanovic

Hanić je rekao Tanjugu da je najavljeno značajnije povećanje plata određenim važnim profesijama, u okviru novih mera, dobra odluka pošto postoji fiskalni prostor, to jest višak prihoda u odnosu na rashode.

Dodaje da je iznenađen podatkom da je budžetski deficit manji oko 70 odsto i da je to otvorilo prostor za rast plata u javnom sektoru.

Sa ekonomskog stanovišta, rast plata u javnom sektoru u celini, kao i rast penzija, veći je od rasta cena. Hanić je dodao da je ostvareno fiskalno pravilo da odnos mase zarade u javnom sektoru prema vrednosti BDP bude manji od 10 odsto.

"Fiskalni deficit je manji nego što je planiran. Budžetski prihodi su veći od planiranih za prvih pet meseci, dok su rashodi znatno manji od planiranih. Porez niza korekcija penzija u prethodnom periodu biće moguće da dođe do povećanja, a da se pritom ne ugrozi stabilnost javnih finansija države", objasnio je Hanaić.

On je istakao da su penzije tokom 2022. godine bile u proseku 31.500 dinara i da je zaista sa socijalnog stanovišta opravdano da se penzije povećaju.

Važan momenat je što to povećanja plata i penzija znači i povećanja efektivne platežno sposobne tražnje, rekao je Hanić i dodao da će povećenje plata i penzija biti veće od stope inflacije.

"Takođe, mera novog emitovanja turističkih vaučera će povećati promet u ugostiteljstvu, a ima i ekonomsku i socijalnu dimenziju. Povećaće se promet, a na osnovu rasta prometa povećavaće se i porez na promet, kao i plate zaposlenih, što stvara osnovu da se deo novca vrati u budžet", objasnio je Hanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.