Biz - B92.net

Gde ćete za doček? Kućno slavlje za četvoro bar 8.000 RSD

Gotovo 70 odsto građana Srbije dočekaće Novu godinu u krugu porodice, uz tradicionalnu trpezu.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Nema gužve, jurnjave i posebnih priprema. Doček Nove godine kod kuće ima mnogobrojne prednosti, a najznačajnija je ona koju diktira kućni budžet. Proslava u krugu porodice je mnogo isplativija varijanta od onih koje nude ugostitelji ili turističke agencije. Najjeftinija večera uz nekoliko pića u restoranu staje 2.400, a kompletan praznični meni za četvoročlanu porodicu oko 8.000 dinara.

Jedna od prednosti proslave kod kuće je pazar na čekove, odnosno kupovina osnovnih potrepština na odloženo plaćanje. Tako se novogodišnji meni može platiti na poček i do 300 dana, koliko odobravaju veliki trgovinski lanci. Tako će mnogi građani prazničnu večeru za doček 2019. otplatiti tek uoči dočeka 2020. godine.

Uobičajeno, Novu godinu u krugu porodice dočeka gotovo 70 odsto građana. Ostatak putuje, slavi u restoranima, a mali broj njih je na svom radnom mestu, pišu Večernje novosti.

Otkako su nam se rodila deca Novu godinu slavimo kod kuće - priča nam Milena S. iz Niša. - Tog dana su na meniju meso, salate, pite i torta. Naravno, uvek kupimo i piće da bismo počastili goste. Koliko sam računala, za namirnice će mi biti dovoljan jedan ček, a za piće i neke sitnice će biti dovoljno još 2.000-3.000 dinara.

Novogodišnjim praznicima se uvek raduju i trgovci, jer se u to vreme pune i korpe i njihove kase. Posebnim akcijskim sniženjima pokušavaju da ubede potrošače da dođu kod njih i pazare baš u njihovim marketima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.