Vesti -

FAP se nada Vojsci: 20.000 EUR umesto 70.000

Priboj -- Generalni direktor FAP-a Ranko Vuković smatra da je rešenje za ovu kompaniju u Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), a ne stečaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

On je, u izjavi novinarima, kazao da je za FAP veoma važan projekat remonta vozila za Vojsku Srbije, ističući da se nada poslu sa Vojskom.

"U ovih mesec dana uspeli smo da projekat koji je važan za FAP i Vojsku privedemo kraju. Ovim smo pokazali da radnici FAP-a i postrojenja u tehničko-tehnološkom smislu mogu da odgovore obavezama remonta za Vojsku. Nadam se da ćemo uskoro sa Vojskom potpisati ugovor, dobiti sertifiat i biti kvalitetan partner, remontni centar“", naglasio je Vuković.

On je rekao da se na remontu vozila radilo mesec dana kako bi se Vojska uverila da je FAP siguran partner i da je sada ostao samo formalni deo da se ugovori potpišu i prvo vozilo, koje je bilo pilot projekat, preuzme.

Vuković je istakao da bi taj posao značio posao za najmanje 300 do 400 radnika, čija radna mesta bi bila vezana za remont vojnih vozila.

On je ukazao da se remontom produžava vek vozila i da košta oko 20.000 evra, dok nabavka novog staje 70.000 evra, tako da bi u budžetu ostala značajna sredstva.

Direktor FPA-a naveo je da se trenutno radi i na montaži postroja za oklopna vozila egipatske vojske, a ako se uspe u ovom poslu to bi donelo ugovor vredan 40 miliona evra.

Isto tako održani su uspešni razgovori sa Kamazom, ruskom kompanijom koja ima veliki ineres za nabavku rezervnih delova za svoja vozila.

Takođe, kako kaže, postoji interes i jedne nemačke firme, koja radi mercedesov program, da prebaci deo proizvodnje sklopova i određenih delova u Priboj.

"FAP ima smisla ako ima kupca. Nama je najbolji domaći kupac, ali s obzirom na situaciju vidimo budućnost i perspektivu u izvozu. Baza nam je saradnja s Vojskom, tako da bi 30 do 40 odsto finansiranja trebalo da bude iz namenske potrebe, a ostatak na inostranom tržištu", kaže on.

Vuković je rekao da su u toku i razgovori sa TATRA o privatizaciji FAP-a, i da se čeka na zahteve te kompanije, pošto su iz Priboja preneli svoje uslove.

Upitan šta će biti posle 31.maja, kada bude prestala zaštita od poverilaca, Vuković je naglasio da rešenje vidi kroz UPPR i potražnju klijenata.

To je težak posao i ima smisla samo ako postoje biznis planovi, dodao je on.

"Moj predlog neće biti stečaj, već UPPR, jedina zakonska forma koju ima FAP na izboru"“, zaključio je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.