Vesti -

"EPS i Sindikat sami dele dobit"

Beograd -- Sindikat i poslovodstvo EPS-a trebalo bi da dogovore način raspodele pozajmice radnicima u ukupnom iznosu između dve i 2,3 milijarde dinara.

Izvor: Beta
Podeli

Povodom različitih informacija koje su se pojavile u javnosti o uslovima i načinu vraćanja pozajmice za zaposlene u EPS-u, Ministarstvo energetike je saopštilo da će ti kriterijumi biti definisani posebnim sporazumom između poslovodstva i sindikata, najkasnije do 1. juna.

Kako se dodaje, to je predviđeno sporazumom koji su potpisali Sindikat radnika EPS-a, EPS i ministarstva enegetike i finansija.

Pre isplate pozajmice, sindikat i poslovodsto trebalo bi da se dogovore da li će cela pozajmice biti raspodeljen u jednakom iznosu po svakom zaposlenom ili deo podjedanko po zaposlenom, a preostalo po drugim kriterijumima. "Nakon postizanja saglasnosti o načinu utvrdjivanja visine zajma po zaposlenom, steći će se uslovi za definisanje detaljnijih kriterijuma i metodologije za realizaciju isplate zajma", navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

Ministarstvo energetike je istaklo da sporazum postpisan 11. februara predviđa da se, nakon sticanja zakonskih uslova, izvrši raspodela dobiti iz poslovanja EPS-a u 2013. koja uključuje i isplatu dela profita zaposlenima.

Profit EPS-a u 2013. bio je oko 20 milijardi dinara, prema informacijama poslovodstva.

Kako se očekuje da se uslovi za raspodelu dobiti steknu tek sredinom godine, u međuvremenu će zaposlenima biti isplaćen zajam u skladu s kolektivnim ugovorom, nakon pribavljanja saglasnosti na godišnje programe poslovanja EPS-a i zavisnih preduzeća za 2014.

Uslovi i način vraćanja zajma za EPS i sva zavisna privredna društva biće utvrđeni posebnim sporazumom između Sindikata i poslovodstva EPS, najkasnije do 1. juna 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.