Dušan Živković obišao HE "Ovčar Banja": Polovina energije iz hidro-sektora EPS-a

Hidroelektrane „Elektroprivrede Srbije“ nastavljaju odličnu proizvodnju i u 2024. godini.

Srbija

Izvor: B92.net

Petak, 01.03.2024.

16:09

Dušan Živković obišao HE
Foto: EPS

Ovih dana polovina proizvedene električne energije je iz hidro-sektora – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" posle obilaska HE "Ovčar Banja", koja obeležava 70 godina rada.

Živković je istakao da su u 2024. godini HE EPS-a proizvele 2,3 miliona MWh, što je za 38 odsto više od plana i za skoro 300.000 MWh više nego u 2023.

"Zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti svih naših agregata, predanom angažovanju zaposlenih i dobroj hidrologiji, prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije iz hidroelektrana. Plan je premašen za više od 40 odsto, dok je udeo hidro-zelene energije u ukupnoj proizvodnji iznosio 36,5 odsto. To je rezultat veoma dobro urađenih revitalizacija", objasnio je prvi čovek EPS-a.

"Nastavljamo sa revitalizacijama, plan je da u naredne dve godine završimo revitalizaciju reverzibilne HE Bajina Bašta, a u pripremi su i revitalizacije Vlasinskih, Bistrice, HE Potpeć, kao i Đerdapa 2. Za sve te projekte urađena je projektna dokumentacija, a za Vlasinske i Bistricu su i odobrena bespovratna sredstva preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u iznosu od 16, odnosno 7,5 miliona evra. Revitalizacija hidro-kapaciteta je naš prioritet, zato što, osim višedecenijske pouzdanosti, revitalizacija donosi i veću snagu agregata, što u konačnom ima i veći kapacitet za proizvodnju električne energije iz hidro potencijala. Svaki proizvedeni zeleni megavat-sat je višestruko koristan ne samo za EPS već za celokupno društvo, građane i privredu Srbije."

Živković je naglasio da su HE „Ovčar Banja“ i „Međuvršje“ svojevrsni pioniri hidro-sektora EPS, prve hidroelektrane sagrađene posle Drugog svetskog rata i dalje veoma pouzdane, efikasne i postižu sjajne rezultate.

Petar Domanović, direktor HE „Elektromorava“, predstavio je istorijat i veoma dobre rezultate u 2023. Godišnji plan proizvodnje premašen je za 22 odsto, a postignut je i rekord u dnevnoj proizvodnji od 411.913 kWh. On je najavio rekonstrukciju hidromehaničke opreme koja će uticati na povećanje proizvodnje u narednim godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

13 h

Podeli: