Biz - B92.net

Drugi najveći izvoznik Srbije: Ziđin će udvostručiti svoj doprinos našem BDP-u?

Kineska kompanija beleži uspešno poslovanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, oranhall
Ilustracija: Depositphotos, oranhall

Ziđin isporučio Narodnoj banci Srbije više od dve tone zlata FOTO

Kinezi našli blago ispod Srbije: "Ziđin" otkrio rude koje će moći da kopa pola veka

Ni zlato, ni srebro: Cena crvenog metala na putu da obori rekord

Poslovanje i ulaganja Ziđin Bor kopera, ali i najviša cena bakra na svetskom tržištu u ovom veku mogli bi da udvostruče udeo te kompanije u BDP Srbije ove godine u odnosu na 2019, zaključak je u Makroekonomskim analizama i trendovima (MAT).

Naime, kako navode, Ziđin Bor koper uz sadašnju cenu bakra od 9.000 američkih dolara po toni mogao bi da doprinese rastu BDP za više od 0,2 procenta, uz podsećanje da je 2019. taj doprinos bio 0,1 odsto. Navodi se da je učešće te kompanije u BDP-u Srbije oko 0,35 procenata kao i da su veliki investicioni projekti nastavljeni prošle godine iznosili 172,4 miliona evra od čega se na domaće dobavljače odnosilo 124,9 miliona evra.

"Procena je da su investicioni projekti generisali 6,6 milijardi dinara (56,4 miliona evra) bruto dodate vrednosti u 2020. godini, što predstavlja 0,12 procenata BDP Srbije za 2019. godinu", navodi MAT.

Ziđin Bor u 2020. godini izbio je na drugo mesto najvećih izvoznika Srbije sa 388,9 miliona dolara, a u 2019. godini bio je osmi, navodi MAT. Iako bez detaljnih finansijskih izveštaja kompanije, MAT ocenjuje da je ta kompanija i u 2020. godini poslovala rentabilno, sa 5.482 radnika, što je porast od 327 radnika. Navodi se da su im prihodi od prodaje dostigli 700 miliona dolara, što je za 34,4 procenata više nego 2019. godine

Sagledavajući aktivnosti Ziđin Bora navode da je prošlogodišnjim otvaranjem rudnika Novo Cerovo smanjenja potreba za kupovinu bakronosnih sirovina, a u 2021. godini plan je otvaranje dokupunskog rudnika Čukaru Peki.

Analiza MAT zasnovana je na podatku da je početkom ove godine cena bakra na svetskom tržištu premašila prag od 9.000 američkih dolara po toni što je, uzimajući u obzir i vrednost dolara, najviša cena u ovom veku. Navodi se da je zbog široke primene pre svega u industriji, dugoročno gledano bakar je važan i u obnovljivim izvorima energije i elektromobilnosti, a relativno malih svetskih rezervi bakar materijal od strateškog značaja u svetu. Bakar i njegova cena su u snažnoj sprezi sa privrednim rastom, na prvom mestu dinamikom industrijske proizvodnje Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.