Dodirom na ekranu bezbednije: 8 banaka u Srbiji omogućilo novi način plaćanja

Osam banaka u Srbiji omogućilo je građanima koji koriste aplikacije mobilnog bankarstva novi način plaćanja - dodirom na ekranu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2022.

16:31

Dodirom na ekranu bezbednije: 8 banaka u Srbiji omogućilo novi način plaćanja
Ilustracija: Shutterstock/ImYanis

Naime, plaćanja putem interneta građani Srbije mogu od danas, pored skeniranja IPS QR koda trgovca, obaviti i jednim dodirom u mobilnom internet pretraživaču, bez ostavljanja osetljivih podataka o platnom instrumentu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

NBS je u saradnji sa bankama učesnicima u sistemu instant plaćanja (IPS NBS) nastavila sa uvođenjem inovativnih rešenja i unapredila postojeći metod plaćanja na internet prodajnim mestima koji se sada može obaviti "klikom" u mobilnom internet pretraživaču putem tzv. "deep link" tehnologije.

Sve što korisnici treba da urade jeste da na internet sajtu trgovca kojem pristupaju putem, na primer, mobilnog telefona izaberu kao način plaćanja dobro poznatu opciju IPS skeniraj i imaće mogućnost da izaberu banku čijom aplikacijom žele da izvrše plaćanje, navode iz NBS.

Nakon tog izbora i klika na dugme „Plati“ preuzimaju se podaci od trgovca koji su neophodni za plaćanje i korisniku se otvara aplikacija mobilnog bankarstva sa informacijom o iznosu za plaćanje. Korisnik sprovodi autentifikaciju na način na koji to inače čini - putem PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi, objašnjava se u saopštenju NBS.

Na ovaj način, korisnici dobijaju sigurno i jednostavno rešenje da svoju kupovinu obave u potpunosti putem mobilnog telefona i to u sigurnom okruženju svoje aplikacije mobilnog bankarstva, bez ostavljanja podataka o svom platnom instrumentu na internetu.

Pomenuti način plaćanja su za sada građanima koji koriste aplikacije mobilnog bankarstva obezbedile: AIK banka, Inteza, Unikredit, Komercijalna, Eurobank Direktna, Rajfajzen, OTP i Erste banka.

Pravnim licima i preduzetnicima ovakvo plaćanje trenutno obezbeđuju banka Inteza, Umikredit i Eurobank Direktna.

Kada je reč o trgovcima, njima su uslugu prihvatanja instant plaćanja putem "deep linka" obezbedile banka Inteza i Komercijalna banka.

Plaćanje se za sada može izvršiti dodirom na sajtovima trgovaca kao što su www.laguna.rs, www.winwin.rs, www.gigatron.rs, www.korisnaknjiga.com.

Iz NBS podsećaju da instant plaćanje na internetu ne zahteva prekucavanje podataka kao kod plaćanja platnim karticama na internetu. Pored toga, sigurnije je od plaćanja platnim karticama, jer kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet sajt trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama, gde mora da unese broj kartice i ostale neophodne podatke da bi izvršio plaćanje.

U tom smislu, rizik zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja znatno je smanjen.

Narodna banka Srbije navodi da je svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja za trgovce budu znatno niži od troškova prihvatanja platnih kartica, odnosno da banke imaju sve uslove da ove transakcije trgovcima ponude po značajno nižim naknadama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: