"Daljinsko očitavanje nema veze sa uvećanim računima"

Elektrodistribucija Srbije je saopštila danas da se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila dezinformacija.

Srbija

Izvor: B92.net

Četvrtak, 29.02.2024.

10:52

Ilustracija, foto: BalkansCat / Shutterstock.com

Kako navode, pojedini mediji prenose inofrmaciju u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača.

Saopštili su da "istina je potpuno drugačija" – i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno.

Naime, proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila.

Sistem je dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

"Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila, koja su besplatna za potrošače", naveli su iz Elektrodistribucije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Podeli: