Cvetković preporučuje usluge PTT-a

Premijer Mirko Cvetković pozvao je male preduzetnike da iskoriste uslugu post eksport Pošte Srbije, koja će im omogućiti izvoz po ubrzanoj proceduri.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.12.2011.

16:02

Default images

Cvetković je istakao da ta usluga Pošte Srbije podržava razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji kao i izvoznu orijentaciju srpske privrede i da se njeno uvođenje poklapa sa ciljevima vlade da se uđe u intenzivnu reformu ekonomsku reformu.

Prema rečima premijera, uvođenje usluge post eksporta predstavlja mini reformu u toj oblasti i poboljšava privredni ambijent Srbije za izvoznike.

"Mnogi nisu ni razmišljali da mogu biti izvoznici, a sada je to omogućeno uz minimalnu proceduru", rekao je Cvetković i dodao da će Vlada Srbije u narednom periodu učiniti sve da obezbedi makroekonomsku stabilnost.
Direktor pošte Srbije Goran Ćirić kazao je da je do sada potpisano oko 80 ugovora sa malim i srednjim preduzetnicima koji žele da pakete do 1.000 evra vrednosti i 30 kilograma težine pošalju u inostranstvo.

Prema njegovim rečima, razgranata mreža poslovnih jednica Pošte Srbije omogućava da 300.000 malih i srednjih preduzetnika na svakom šalteru mogu koristiti ovu uslugu.

Ćirić je kazao da je cilj usluge post eksporta pojednostavljivanje procesa izvoza, pa je umesto sedam dokumenata sada potreban jedan elektronski koji se popunjava na šalteru pošte ili na Internetu.

On je istakao da je usluga namenjena svima koji nemaju dovoljno administrativnih ili finansijskih kapaciteta za izvoz proizvoda na strana tržišta.
Generalni direktor "Mikroleketronike" Nebojša Matić, koja je najveći korisnik ove usluge, kazao je da mu je do pre par nedelja bilo potrebno više sati za popunjavanje dokumentacije, a slanje paketa je bilo moguće samo iz Niša, Novog Sada i Beograda.

Matić je rekao da mu je sada za isti posao potrebno svega nekoliko minuta i pozvao ostale privrednike da koriste tu uslugu, dodavši da, ukoliko nemaju kupca za svoj proizvod u Srbiji, na raspolaganju im je šest milijardi ljudi na globalnom tržištu.

On je ovom prilikom poslao paket u Brazil, kupcu koji je proizvod poručio i platio putem interneta.

Usluga ''Post eksporta'', koja je postala dostupna od 15. novembra, podrazumeva da paket isti dan bude na carini, a omogućiće izvoz robe u 237 zemalja širom sveta, dok cena usluge zavisi od zone u kojoj se nalazi krajnji korisnik.

U zavisnosti od težine paketa, u prvoj zoni koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije, cena usluge se kreće od 990 do 5.890 dinara.

Za slanje paketa u ostale zemlje Evrope, koje se nalaze u drugoj zoni, cena se kreće od 1.290 do 9.990 dinara, dok treća zona obuhvata zemlje Azije i Afrike sa cenom od 1.780 do 17.780 dinara. Najveća cena, od 2.060 do 18.950 dinara, plaća se za slanje paketa u zemlje četvrte zone koja obuhvata Ameriku i Australiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: