Vesti -

Češka Tatra zainteresovana za FAP

Priboj -- Najveće interesovanje za FAP pokazala je češka Tatra, izjavio je generalni direktor pribojskog FAP-a Mirko Stojović.

Izvor: FoNet
Podeli

"Ova češka fabrika bila je u identičnoj situaciji kao i FAP, prošla je put tranzicije i sada sa većinskim američkim kapitalom proizvodi godišnje po 3.500 kamiona", rekao je Stojović, uz napomenu da su ovih dana stručni timovi Tatre boravili u Priboju i FAP i izrazili zadovoljstvo stanjem opreme.

Proletos je Agencija za privatizaciju produžavala rokove tendera za prodaju Fabrike automobila FAP iz Priboja, a 21. septembar je poslednji dan do kada treba da stignu obavezujuće ponude, na osnovu kojih bi se vodili razgovori.

Ovaj gigant automobilske industrije nudi kupcima uz matičnu fabriku sa 1.500 radnika i četiri zavisna preduzeća sa 550 zaposlenih, 160.000 kvadrata pod krovom i 70 hektara zemljišta.

Inače, FAP je od 2000. godine otpustio oko 4.500 radnika, njihov status je rešen sa nekom od ponuđenih opcija socijalnog zbrinjavanja, a još je na snazi poziv svim zaposlenim da mogu napustiti preduzeće uz otpremninu od po 200 evra po godini staža.

Trenutno FAP proizvodi tridesetak vozila mesečno, namenjenih poznatim kupcima - uglavnom javnim preduzećima iz oblasti putne privrede, komunalija i transporta.

Za kamione FAP iz oblasti namenske proizvodnje ima interesovanja i kod nekih zapadnoevropskih zemalja, a za FAP autobuse za međugradski i gradski saobraćaj i niskopodne autobuse, interesovanje su pokazali Rusi, pa je u zajedničkoj proizvodnji sa beogradskim Ikarbusom već na rusko tržište plasirano tridesetak takvih autobusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.