Vesti -

Britanska vojska nosi obuću koja se pravi u Šimanovcima FOTO

Ministarka privrede Anđelka Atanasković obišla je kompaniju Miloteks (Milotex) iz Šimanovaca.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin, Instagram/ministarstvo_privrede
Foto: Printskrin, Instagram/ministarstvo_privrede

Ulažete u startap? Možete dobiti do 40% potrebnog novca - bespovratno

Prvi put ove godine: Iz Ministarstva dobre vesti za vlasnike turističkih agencija i hotela

Švedska vojska dobija opremu iz Srbije

U pitanju je firma koja pravi obuću koju nose britanski vojnici, ali i alpinisti.

"Firma Miloteks imala je podsticaj Ministarstva privrede i gledaću, moja želja je bar, da obiđem sve firme koje su u programu Ministarstva. Želimo da pokažemo da može u Srbiji da se radi i da se zaradi. Videla sam iz podataka da odlično radite, da imate dobre rezultate i da ste opremljeni. Takođe, imate i dosta žena u fabrici. Želja nam je da pomognemo što više privredi, naročito malim privrednicima. Takođe, da bodrimo i mlade žene da se prijave i pokrenu neki biznis", navela je ministarka.

Kompanija je korisnik pomenutih sredstava preko Razvojne agencije Srbije i trenutno zapošljava 125 ljudi. Nekada je obezbeđivala posao za 365 radnika, a iako su 2008. i 2009. bile teške godine, posla ima za sve one koji su zainteresovani da rade.

Naime, kako su ranije poručili, stalno su im potrebni obučeni šivači i obućari, ali i svi oni koji žele da prave cipele i zainteresovani su da nauče kako se to radi.

Glavni problem je to što se njihovi radnici iz okoline Šimanovaca, kojih je najviše, pretežno bave poljoprivredom, što znači da čim dođe sezona, oni napuštaju posao u fabrici da bi radili u svojim seoskim domaćinstvima.

Podsetimo, kako je naš portal već pisao, Ministarstvo privrede sprovodi Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, a pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Oni moraju biti registrovani u Agenciji za privredne registre i imati zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak. Uz to, uslov za zadruge je da je zadruga uskladila svoja akta, organe i poslovanje sa Zakonom o zadrugama i da se podvrgla zadružnoj reviziji u poslednje dve godine. Navedeni uslov se ne primenjuje na preduzetnike koji nemaju obavezu podnošenja finansijskih izveštaja. Uslov za dodelu bespovratnih sredstava je da je zahtev za kreditnim sredstvima prethodno predložen za odobrenje od Fonda.

Više o tome koje uslove preduzetnici moraju da ispune da bi konkurisali za pomenuta sredstva i kolike iznose će dobiti pročitajte u posebnom tekstu.

Uz to, treba obratiti pažnju u koju svrhu možete da iskoristite dobijeni novac. Takođe, tu je i dodatna podrška - proces mentoringa, koji predstavlja stručnu pomoć koju u dužem vremenskom periodu stručno lice pruža privrednom subjektu. U zavisnosti od potrebe privrednog subjekta, za vreme sprovođenja programa, mentor može da alocira od 25 do 50 sati na jedan privredni subjekt.

Sem toga, Ministarstvo privrede od ove godine prvi put sprovodi i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade.

Pravo da se prijave na javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena, odnosno fizičko lice starosti do 30 godina. To znači da u privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena, odnosno jednog ili više fizičkih lica starosti do 30 godina i to minimum 51 odsto. Takođe, jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena, odnosno, fizičko lice starosti do 30 godina. Koliki su iznosi sredstava koji se dobijaju kroz pomenuti program možete naći u odvojenom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.