Vesti -

BG dobio prvi dvosmerni Bitkoin bankomat FOTO

Beograd -- U Beogradu je počeo sa radom prvi dvosmerni Bitkoin (BitCoin) bankomat na kojem će građani moći da kupuju ali i prodaju ovu valutu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

U centru za razvoj tehnološkog preduzetništva ICT Hub, pokazan je način na koji je moguće uplatom na Bitkoin bankomatu na svetskoj berzi kupiti ili prodati ovu valutu, za koju organizatori ovoga projekta kažu, da je "valuta za novu generaciju".

"Ovo je prvi automat na kojem će moći da se i prodaju i kupuju bitkoini, a postoji i opcija da se dodaju i druge kriptovalute i to je nešto na čemu ćemo tokom leta raditi" kaže za Tanjug Aleksandar Matanović, direktor firme ECD koja se bavi trgovinom bitkoin valutom u Srbiji.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Uskoro, kaže on, planiraju da "lansiraju" servis za naplatu putem bitkoina za pravna lica, kako bi firme mogle od svojih klijenata da primaju bitkoine kao način plaćanja, a da njima na račun stigne dinarski priliv.

On kaže i da će svi građani moći da koriste ovaj bankomat, ali da praksa pokazuje da su korisnici bitkoin bankomata u svetu uglavnom ljudi koji su dobro upućeni u funkcionisanje ove valute.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

"Imamo u vidu da je određenoj populaciji potrebno malo više informacija i zato, organizovaćemo da jednom nedeljno neko od nas bude ovde po nekoliko sati, pored automata. Svako ko hoće da kupi ili proda, a treba mu pomoć, moći će da dobije bilo koju vrstu informacija i da mu se nađemo pri ruci", objašnjava Matanović.

On kaže da je u Beogradu ovo jedini dvosmerni bankomat na kojem može da se kupuje i prodaje, a najavljuje da će u narednom periodu biti postavljeni bankomati i u drugim gradovima.

"Pokušaćemo da do kraja godine postavimo još nekoliko jednosmernih, u Nišu i verovatno u Kragujevcu, i jedan još u Beogradu, na novobeogradskoj strani", najavljuje Matanović.

Direktor ICT Hub Kosta Andrić, kaže da su oni pokrenuli projekat “Playground” u Beogradu, sa ciljem da bude igralište za inovacije, a da je "puštanje u promet" Bitkoin bankomata jedna u nizu aktivnosti kojima se nove tehnologije, inovativni proizvodi i ideje približavaju građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.