Vesti -

Ako ovde popijete alkohol, "popićete" i otkaz. Može li ovako i u Srbiji? ANKETA/VIDEO

Hrvatska županija uvodi testiranje na drogu i alkohol za zaposlene. Ukoliko testovi budu pozitivni, radniku preti otkaz.

Izvor: B92.net / TV Prva
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/cunaplus
Ilustracija: Shutterstock/cunaplus

U Americi je ovo normalna pojava pri potpisivanju ugovora o radu

Mera može biti: usmeno upozorenje i savet službeniku uz udaljavanje sa mesta rada, zabrana nastavka rada, privremeno udaljavanje sa radnog mesta i upozorenje o mogućnosti prestanka službe odnosno otkaza ugovora o radu, ili mere obaveznog lečenja pri ponovnom kršenju zabrane. Izrečene mere se unose u dosije službenika.

"Mislim da je Srbija, kada je reč o ovoj temi, daleko ispred Hrvatske, jer mi već u Zakonu, u članu 179, među pobrojanim razlozima imamo i razlog o pijanstvu na radnom mestu kao validan uslov za raskid radnog odnosa", rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je objasnio da se stanje radnika utvrđuje kroz analizu zdravstvene ustanove. Različite firme, oko 400.000 koje su upisane u APR-u, svi imaju obavezni ugovoru o radu sa zaposlenima, gde se ističe da je moguće utvrditi stanje radnika i otpustiti ga.

"Ja, kao poslodavac već 40 godina, pokušavam da ostvarim sa svojim zaposlenima dobar odnos, ali kada se desi nesreća da u radnom odnosu imate zaposlenog koji je zavisnik od alkohola, onda je teško ostvariti taj odnos. Desilo mi se sa nekolicinom zaposlenih da su poslati u zdravstvenu ustanovu na utvrđivanje stanja, nakon čega se od zaposlenog traži da se potpisuje sporazum o prekidu radnog odnosa ukoliko se ponovi ovakva situacija. A ponovi se", objasnio je Atanacković.

Zabrana u hrvatskoj županiji se uvodi uporedo s novim pravilnikom koji će omogućiti alko-testiranje. Sve će se sprovoditi po nalogu rukovodioca, a kažnjavaće se već i 0,1 promil alkohola u krvi.

Kako dodaje, u Hrvatskoj važi nulta tolerancija na alkohol, a kod nas se ne precizira stepen alkoholisanosti, ali veruje se da bi se tolerisao određeni stepen.

"U zavisnosti od delatnosti, poput građevine, rada na visini, trebalo bi da bude zabranjeno konzumiranje alkohola", kazao je.

Kažite nam šta vi mislite u anketi:

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.