"Gradimo najbržu i najmoderniju prugu u istočnoj Evropi"

Beograd je sutra domaćin i "Samita železnica zapadnog Balkana".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.09.2021.

10:52

Ilustracija: Depositphotos, vlarub

Budući da je 2021. proglašena "Evropskom godinom Železnice" glavna tema je ubrzani razvoj "održivog zelenog železničkog saobraćaja" i težnja da brze pruge povežu zemlje regiona. Samit organizuje međunarodna "Trasportna zajednica" koju čine predstavnici Evropske unije i šet partnera iz regiona, među kojima je i Srbija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi za RTS da je samit prilika za integrisanjem, povezivanjem jer, kako kaže, železnica ne može da funkcioniše na nivou samo jedne države.

"Nas i dalje opterećuje dugo čekanje na granicama, promena lokomotiva i osoblja, i mi to moramo zajedničkim aktivnostima da prevaziđemo, kako sa zemljama EU tako i sa našim partnerima u regionu", rekao je Momirović.

Dodaje da je ispred nas mnogo posla jer je, kako kaže, železnica transportni sistem budućnosti.

"Jedino železnica može da obezbedi održivu mobilnost, klimatsku neutralnost, energetsku efikasnost i bezbednost. I zato mi želimo da našu železnicu učinimo i efikasnijom i produktivnijom i zato želimo da se povežemo , integrišemo sa zemljama u regionu isa našim partnerim iz Evropske unije", naveo je Momirović.

Ističe da mi ove godine završavamo, kako kaže, najrevolucionarniji projekat u istoriji srpske železnice - brzu prugu Beograd-Budimpešta kao i da se nastavlja razvoj projekta te infrastrukture do Niša.

"Mi trenutno gradimo najbržu i najmoderniju prugu u istočnoj Evropi. Dva najveća grada u Srbiji povezujemo brzom prugom, to završavamo do kraja ove godine, u februaru puštamo u komercijalnu upotrebu. Dva najveća grada u Srbiji će biti povezana najboljom prugom u istočnoj Evropi. Već smo krenuli sa radovima od Novog Sada do Subotice, naš cilj je da spojimo Beograd i Budimpeštu modernom i brzom prugom kojom će ići najbolji vozovi koji trenutno postoje na tržištu", zaključio je Momirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

13 h

Podeli: