Ocenila nas EU: Srbija dvostruko brže od članica

Srbija je ostvarila značajan rast od skoro 30 odsto u poslednje tri godine u oblasti inovacija.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA, Toms Kalnins
Ilustracija: EPA, Toms Kalnins

Taj podatak objavljen je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija (European Innovation Scoreboard).

Prema ovom izveštaju, u kojem se ocenjuju različite komponente inovacija na osnovu zvaničnih podataka, kao što su oblasti ljudskog kapitala, digitalizacija, inovativne privrede i drugi, rast Srbije je duplo brži od rasta država članica EU, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Ocena izveštaja Evropske komisije jeste da je Srbija u svim oblastima zabeležila zapažen rast, pogotovo u prethodne tri godine. Srbija je sada na nivou 66,2 odsto proseka EU (2018. godine bila je na 58 odsto), dok je u određenim oblastima daleko ispred proseka EU. U oblasti kreiranja inovacija u malim i srednjim preduzećima Srbija je 65,8 odsto iznad proseka EU, a u oblasti zapošljavanja u inovativnim kompanijama 46 odsto iznad proseka EU u oblasti.

Prema izveštaju Evropske komisije Srbija je regionalni lider na ovoj listi, i ubedljivo je ispred i pojedinih država članica EU (ispred Rumunije, Bugarske, Letonije, kao i Poljske i Slovačke).

"Ponovo možemo očekivati jedan od najboljih rezultata u Evropi" FOTO

Ovaj uspeh rezultat je povećanih ulaganja države u inovacije, nauku i obrazovanje, kao i privatnog sektora koji je prepoznao budućnost privrede u oblasti inovacija. Broj zaposlenih u IT industriji je dupliran za manje od četiri godine na više od 40 hiljada u 2021. godini. U Srbiji sve veći broj kompanija razvija svoje inovativne proizvode, što i dokazuju prodaje domaćih IT kompanija za iznose od više stotina miliona evra.

Preporuka izveštaja je da će dodatna ulaganja, pogotovo kroz finansijsku podršku razvoja startapova, ulaganja u fondove rizičkog kapitala, i razvoja obrazovanja koje će omogućiti veći broj talentovanih kadrova, omogućiti dalji rast Srbije na ovoj listi.

Izveštaj Evropske komisije o oceni inovacija, daje komparativnu analizu u oblasti inovacija za zemlje članice EU i druge evropske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu