Zbog čega banke nisu usvojile preporuke NBS? VIDEO

Beograd -- Pet meseci od kako je najavljena olakšica za kupce prvih stanova u Srbiji, samo je jedna banka smanjila učešće za stan na 10 odsto.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Depositphotos, minervastock
Foto: Depositphotos, minervastock

Naime, Narodna banka Srbije usvojila je propis kojim se smanjuje učešće za kupovinu prve nekretnine sa dosadašnjih 20 na 10 odsto. Ta odluka pokazala se kao idealna za sve one koju planiraju kupovinu stana po prvi put. Međutim, reč je samo o preporuci.

"Ostavljen prostor ne znači obavezu za banku da mora da spusti učešće već one procenjuju u skladu sa rizikom i strukturom svog kreditnog portfolija, znači koliko imaju tih loših kredita ili rizičnih kredita da li je celishodno da zaista u poslovnoj politici to učešće smanje. Jer banka se štiti većim procentom učešća", kaže Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije za Prvu TV. Banke gledaju svoj interes i ulažu novac tamo gde će im se najbrže vratiti, kaže Dušan Stojaković, urednik ekonomije u "Večernjim novostima". "Oni imaju mnogo više zanimljivijih i njima isplativijih proizvoda, poput keš kredita. Bez obzira što su stambeni zajmovi dugoročni i gotovo sigurna zarada, kamate na stambene kredite su na istorijskom minimumu i njima je ta zarada realno mala", kaže Stojaković.

Nekretnine

Oko 30 odsto građana uzima stan na kredit. Cena kvadrata zavisi od dela grada, a kreće se od 1.000 pa čak i do 9.000 evra koliko iznosi i najskupji kvadratni metar u Beogradu. Najtraženija lokacija je Novi Beograd sa cenom od oko 1.400 do 3.000 evra. "Posle Novog Beograda postao je popularan Zemun", kaže Dušan Mirkulovski, agent za nekretnine. Kako kaže, sad se mnoge kuće ruše i prave se zgradice, i to postaje jako interesantno jer se prave podzemne garaže, lokali su u prizemlju, gore su stanovi tako da je Zemun postao vrlo aktuelan za nove kupce.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 172 idi na stranu