Privreda uzvraća udarac: Srpska kompanija proizvodi alkohol za bolnice - besplatno

Aleksandrovac -- U vreme kada su medicinska sredstva potrebnija nego ikada, kompanija "Vino Župa" odlučila je da svoj pogon upotrebi za humane svrhe.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos/lalito
Foto: Depositphotos/lalito

Naime, počinje da proizvodi alkohol i dezinfekciona sredstva za kliničke centre i bolnice – potpuno besplatno.

"Vino Župa" ima više od 1.000 zaposlenih, a godišnje preradi više od 50.000.000 litara vina. Pošto je to jedina kompanija u zemlji sa tolikim kapacitetima za preradu alkohola, sa državnim organima je postignut dogovor da se destilerija te kompanije upotrebi za proizvodnju medicinskog alkohola i dezinfekcionih sredstava za kliničke centre i bolnice.

Medicinski alkohol se inače proizvodi od kukuruza ili žitarica, ali ovog puta se za proizvodnju koristi propalo vino iz nekadašnjeg "Navipa", staro više od 12 godina, koje je ustupila Republička direkcija za imovinu.

U toku jednog dana, ta kompanija preradi oko 50 tona propalog vina, od čega se dobije od šest do osam hiljada litara alkohola od 75 odsto. Počeli su da proizvode 23. marta, a svake nedelje isporuče jednu šaržu.

Osim alkohola, "Vino Župa" je u međuvremenu počela da proizvodi još dva dezinfekciona sredstva – jedno na bazi hidrogena, drugo na bazi hlora.

Troškove dovoza, prerade i pakovanja dobrovoljno snosi "Vino Župa", iz čije fabrike alkohol za kliničke centre i bolnice, takođe dobrovoljno, transportuju privatni prevoznici.

"Vino Župa sav rad i sve troškove, osim sirovina, snosi sama i tako daje svoj doprinos u humanitarne svrhe, za zdravlje ljudi u ovom teškom trenutku", rekao je za Sputnjik Rade Jevtović, generalni direktor "Vina Župe" iz Aleksandrovca.

Sagovornik Sputnjika kaže da su svesni da se u Srbiji dnevno potroši više alkohola i dezinfekcionih sredstava nego što oni proizvedu, ali da i ta proizvodnja znači, jer je, u trenutku kada sve zemlje medicinska sredstva pokušavaju da nabave ili zadrže za sebe, smanjen pritisak na uvoz.

strana 1 od 159 idi na stranu