Veliki poduhvat na Begeju: Gradi se moderan rečni tanker

U brodogradilištu Šipjard Begej (Shipyard Begej) gradi se rečni tanker dug 136 metara, koji je lagan za svoje dimenzije i biće težak 855 tona.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.03.2020.

15:50

Veliki poduhvat na Begeju: Gradi se moderan rečni tanker
Foto: Depositphotos, Iurii

To predstavlja novu generaciju i modernizaciju plovidbe u celom svetu.

Marko Pražić, direktor brodogradilišta, kaže da danas mogu da se pohvale da je brodogradilište potpuno operativno, navodi se na sajtu Grada, prenosi eKapija.

"Plan nam je bio da zaposlimo 75 ljudi, ali smo taj broj premašili i trenutno je ovde zaposleno 130 ljudi, što je nadmašilo i moja početna očekivanja. Osim brodogradilišta Begej, kompanija Rubikon od novembra 2019. godine poseduje i brodogradilište Bomeks, koje smo takođe kupili iz stečaja, i uz ta dva brodogradilišta, trenutno u Evropi ne postoji kompanija sa većim kapacitetom za proizvodnju plovila", rekao je Pražić.

Rekao je i da su već potpisani ugovori za gradnju drugih brodova, a da im je u cilju da ulažu u Bomeks i da povećaju broj zaposlenih sa sadašnjih 25.

"Bomeks je trenutno u nekom sistemu investicije, kupujemo novu opremu, osposobljavamo navoze", naveo je.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da mu je drago da se posle višegodišnje slike praznih hala, sada u brodogradilištu Begej drugačija slika.

"Oduševljen sam planovima i projektima, među kojima su izrada novih tankera i reparacije koji su u planu, a koje mi je danas predočio direktor Marko Pražić. Verujem da će brodogradilište opet doći u žižu interesovanja mnogih brodovlasnika u Evropi i svetu", rekao je Janjić.

Rubikon šiping kompani iz Beograda postao je vlasnik imovine Brodogradilišta Begej u stečaju 2016. godine, kada je odluku o tome doneo odbor poverilaca, prihvativši ponudu te kompanije vrednu 96 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: