Marketi presudili Buvljaku: Otvoreni tržni centar tavori čekajući preseljenje

Beograd -- Nekada popularni Buvljak na Novom Beogradu, na kome je vrvelo od kupaca i prodavaca a tezge su bile krcate robom, poslednjih godina lagano odumire.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Epa/ KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Epa/ KOCA SULEJMANOVIC

Danas je poluprazan, na svakom drugom štandu stoji natpis "tezga na licitaciji".

Ipak, za ljubitelje takve kupovine, zadržao je svoju čar. Roba je tu i danas, samo na manjem prostoru. Sve – od kućne hemije, preko vodovodnog i elektro materijala do nameštaja i drugih potrepština – moguće je naći po pristupačnim cenama, ali kupci su malobrojni tokom radnog dana, pišu "Večernje novosti".

Prodavci kažu da je vikendom bolja situacija i dodaju da je promet počeo da opada kada je počela ekspanzija tržnih centara i hipermarketa. Posebno strahuju od toga kakva ih budućnost očekuje u naredne dve godine ako ih izmeste još dalje, kako je najavljeno, između Novog bežanijskog groblja i Kvantaša.

"Već nekoliko godina je loše, a poslednje dve je katastrofa, za 70 je gore", kaže za "Novosti" trgovac Milan, koji duže od 10 godina prodaje prehrambenu robu na pijaci.

Drugi prodavac, koji radi tu već 20 godina, ističe da svaka druga tezga ne radi i da nikada nije bilo napuštenih štandova na najboljim pozicijama, u prvom i drugom redu, kao što je to sada slučaj.

Još jedan razočarani trgovac Zoran žali se da su mu troškovi ogromni i zarada nikakva.

"Tezgu plaćam mesečno 20.000 dinara, penziono i socijalno 15.000, plus markicu za prevoz, a moram da imam i knjigovođu. Tako ispada da sebi plaćam 50.000 radno mesto", kaže Zoran.

Kupci na otvorenom tržnom centru ističu da je ponuda povoljnija, a odnos cene i kvaliteta bolji nego u hipermarketima.

strana 1 od 193 idi na stranu