Marketi presudili Buvljaku: Otvoreni tržni centar tavori čekajući preseljenje

Nekada popularni Buvljak na Novom Beogradu, na kome je vrvelo od kupaca i prodavaca a tezge su bile krcate robom, poslednjih godina lagano odumire.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 15.10.2019.

07:57

Marketi presudili Buvljaku: Otvoreni tržni centar tavori čekajući preseljenje
Foto: Epa/ KOCA SULEJMANOVIC

Danas je poluprazan, na svakom drugom štandu stoji natpis "tezga na licitaciji".

Ipak, za ljubitelje takve kupovine, zadržao je svoju čar. Roba je tu i danas, samo na manjem prostoru. Sve – od kućne hemije, preko vodovodnog i elektro materijala do nameštaja i drugih potrepština – moguće je naći po pristupačnim cenama, ali kupci su malobrojni tokom radnog dana, pišu "Večernje novosti".

Prodavci kažu da je vikendom bolja situacija i dodaju da je promet počeo da opada kada je počela ekspanzija tržnih centara i hipermarketa. Posebno strahuju od toga kakva ih budućnost očekuje u naredne dve godine ako ih izmeste još dalje, kako je najavljeno, između Novog bežanijskog groblja i Kvantaša.

"Već nekoliko godina je loše, a poslednje dve je katastrofa, za 70 je gore", kaže za "Novosti" trgovac Milan, koji duže od 10 godina prodaje prehrambenu robu na pijaci.

Drugi prodavac, koji radi tu već 20 godina, ističe da svaka druga tezga ne radi i da nikada nije bilo napuštenih štandova na najboljim pozicijama, u prvom i drugom redu, kao što je to sada slučaj.

Još jedan razočarani trgovac Zoran žali se da su mu troškovi ogromni i zarada nikakva.

"Tezgu plaćam mesečno 20.000 dinara, penziono i socijalno 15.000, plus markicu za prevoz, a moram da imam i knjigovođu. Tako ispada da sebi plaćam 50.000 radno mesto", kaže Zoran.

Kupci na otvorenom tržnom centru ističu da je ponuda povoljnija, a odnos cene i kvaliteta bolji nego u hipermarketima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: