Još metar i po: "Čekalo se 70 godina, još od Tita. Biće do Svetog Nikole"

Most na ušću Kolubare i Save kod Obrenovca, na Koridoru 11, biće spojen u narednih sedam dana, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.05.2019.

10:23

Još metar i po:
Foto: TANJUG / FILIP KRAINCANIC

"Sa ponosom mogu da kažem da spajamo dve obale u narednih sedam dana i da smo prešli Kolubaru. Ovde smo bili pre dve godine i dva meseca, kada je sve počinjalo...", rekao je predsednik.

Predsednik je radnicima, i svima koji su angažovani na izgradnji mosta, rekao da je ponosan na sve koji su radili i učestvovali u projektu. "Kada smo bili ovde pre početka radova, ovde nije bilo ništa, mnogo je problema Kolubara pravila. Sava je ovde pravila probleme, jer je najdublja i najšira. Sada se premošćavaju i Sava i Kolubara istovremeno. Ovo je veličanstven objekat", konstatovao je. Vučić je rekao, tokom obilaska radova na izgradnji mosta preko Save i Kolubare, da taj most znači život za celu zapadnu ali i centralnu Srbiju.

Kako je primetio, 70 godina su se žitelji zapadne Srbije pitali zašto Tito kod njih nije gradio put i da li je to bilo iz ideoloških razloga, a sada su dočekali novi put.

Prema procenama, na mostu je do sada završeno oko 94 odsto ugovorenih radova i preostalo je još oko 1,5 metara da se spoji. Kad je reč o radovima na mostu, do sada su postavljena sva 334 šipa na mostu, a svaki je prečnika 1,5 metara i dva metra.

Most, glavni betonski na ušću Kolubare u Savu, koji gradi kineska kompanija Čajna komjunikejšens konstrakšn, dugačak je 1.581 metar, širine 29 metara. Raspon između stubova je 275 metara.

Auto-put gotov do Svetog Nikole

Radovi su počeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin - Obrenovac dugačka 17,6 kilometara bude gotova do 5. januara 2020. Vrednost radova na deonici Surčin - Obrenovac je 233,67 miliona dolara. Investitor su Putevi Srbije, a finansijer Vlada Srbije. Vučić je najavio da će ceo auto-put od Obrenovca do Čačka biti otvoren za saobraćaj u narednih mesec i po, u dužini do 103 kilometra. On je naglasio da je ugovorom predviđeno da bude završeno u januaru 2020, ali da je danas sa kinsekom kompanijom CRBC dogovoreno da sve bude završeno pre kraja 2019. godine i da je od izvođača dobio obećanje da će auto-put biti gotov do Svetog Nikole 19. decembra.

Taj projekat izgradnje auto-puta Surčin - Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Deonica je podeljena na pet sektora. Pored izgradnje mosta, podrazumeva nadvožnjak preko pruge Ostružnica - Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčin povezuje novu trasu auto-puta sa obilaznicom, odnosno budućim bulevarom koji spaja novu trasu auto-puta sa Bulevarom Tošin bunar. Predviđena je projektom nova petlja Obrenovac, koja će povezati novu trasu sa deonicom Surčin - Obrenovac - Ub sa starim obrenovačkim putem.

Auto-put Surčin - Obrenovac omogućiće spajanje Koridora 11 sa Koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Zajedno sa deonicama u izgradnji Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig ukupne dužine 50,2 km i već završenim deonicama Ub - Lajkovac 12,5 km i Ljig - Preljina 40,3 km povezaće ceo potez auto-puta od Beograda do Preljine u dužini od 120 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: