Delegacija FIC-a pozvala u Briselu: Podržite integraciju Srbije u EU

Delegacija Saveta stranih investitora (FIC) razgovarala je u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije o bržim evropskim integracijama Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

14:25

Delegacija FIC-a pozvala u Briselu: Podržite integraciju Srbije u EU
Foto: Thinkstock

Delegacija FIC-a je pozvala evropske institucije da podrže Srbiju na tom putu, saopštio je danas FIC. Savet je naglasio spremnost da nastavi i čak pojača svoje angažovanje u podršci pristupnog procesa EU, kroz razmenu mišljenja i saradnju i sa srpskom Vladom i sa EU institucijama.

"Evropske institucije su ponovo pozvane da aktivno podrže Srbiju, jer je međusobna saradnja neophodna da bi se srpsko tržište približilo pravilima i praksama Evropske unije", dodaje se u saopštenju.

Članovi delegacije Saveta su bili predsednica Saveta Jana Mihajlova, član UO Saveta Goran Pekez i izvršna direktorka Ana Toci.

Tokom dvodnevne posete, delegacija Saveta se sastala sa predstavnicima sedam generalnih direktorata Evropske komisije: za susedstvo i pregovore o proširenju – NEAR, za ekonomska i finansijska pitanja – ECFIN, za poreze i carinsku uniju – TAXUD, za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju – EMPL, za trgovinu – TRADE, za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju – CNECT, i za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i male i srednje preduzetnike – GROW.

Održani su i sastanci sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i sa ambasadorkom Srbije u EU Anom Hrustanović.

"Srbija nastavlja stabilan, ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost, ali nije dovoljno da se ostvari postavljen cilj. Kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU – snažnija privreda i viši životni standard - potrebno je da Srbija ubrza reforme i pristupne pregovore", izjavila je na sastanku sa sa direktorkom za zapadni Balkan Henovevom Ruis Kalaverom, predsednica Saveta Jana Mihajlova.

Posebnu pažnju, kako navode, treba posvetiti ostvarenju održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno privatizacija i korporatizacija državnih preduzeća) i unapredjenju primene zakona posebno u oblasti poreza (jačanje poreske administracije).

Tokom diskusije sa EU institucijama, Savet je istakao ključni značaj reformi u sledećim oblastima: porezi, radno pravo, trgovina i inspekcije, bezbednost hrane, nekretnine i izgradnja, digitalizacija i elektronsko poslovanje, telekomunikacije i opšti pravni okvir (posebno zakoni o stečaju i deviznom poslovanju).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

5 h

Podeli: