Most koji nam služi 6 decenija, "kidaju" ga točkovi FOTO

Viseći most na Velikoj Moravi, na teritoriji Jagodine, jedan od retkih u Srbiji i svetu, gotovo šest decenija opstaje i "služi narodu".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2018.

15:33

Most koji nam služi 6 decenija,
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

Most se nalazi između sela Vojska u opštini Svilajnac i sela Bagrdan, a narod se malo brine o njemu.

Ne koriste ga samo pešaci, već i automobilisti, a najveća "smrt za njega su traktori, koji gumama na zadnjim točkovima, kidaju daske i pragove", rekli su Tanjugu, meštani Bagrdana.
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ
Na mostu je postavljen znak zabrane za traktore, "ali ne vredi, takav je naš narod", kažu oni i pokazuju na skoro popravljen prilaz mostu sa obale od Bagrdana.

Novi pragovi, nove daske, još mirišu na "firnajz", a ispred mosta, sa obe strane prilaznog puta, stoji desetak automobila sa registracijama Kragujevca i Jagodine, čekaju gazde da se vrate s druge strane Morave.

Preko mosta, koji se ljulja, preleze i pešaci, neki sa poljoprivrednim altakama, motornim testarama...
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ
Na mostu mestimično pokidane i polomljene daske i pragovi, nesiguran za vozila, ali pešaci, pazeći na oštećenja, prelaze iznad mutne i nabijale reka, gde je danas, prema merenjima Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije, vodostaj 429 centimetara.

Meštani kažu da se most "slabo održava, gotovo nikako, sami menjamo kada se nešto polomi i kada nam je potrebno da nešto prevezemo", a nisu sigurni ni čiji je most i ko bi ga trebao održavati.
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ
Most su, zapisali su hroničari, 1960-ih godina izgradile jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije. Projektovao ga je kapetan Predrag Jovanović, a izgradila inženjerijska jedinica majora Mihajla Milutinovića.

Most je dug oko 200 metara, pričvršćen na betonske stubove čeličnim sajlama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: