NBS snizila referentnu kamatnu stopu na 3,25%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije smanjio je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu na nivo od 3,25 odsto sa prethodnog nivoa od 3,5 procenata.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

12:11

NBS snizila referentnu kamatnu stopu na 3,25%
(Foto: Thinkstock)

Pri donošenju te odluke, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu projekciju inflacije i njenih faktora u narednom periodu, saopšteno je iz NBS.

Inflacija je, kako se navodi, u skladu sa očekivanjima NBS u februaru smanjena na 1,5 odsto međugodišnje, pre svega zbog visoke baze kod proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom prošle godine.

Da su inflatorni pritisci niski potvrđuje i bazna inflacija u februaru od 1,3 procenta međugodišnje.

"Prema februarskoj centralnoj projekciji, usporavanje inflacije, po osnovu baznog efekta, očekujemo i u narednim mesecima, a zatim njeno postepeno približavanje centralnoj vrednosti cilja u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje".

Iz centralne banke napominju da na niske inflatorne pritiske ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koji procenjuju da će inflacija "kako za godinu, tako i za dve godine dana unapred biti na centralnoj vrednosti cilja od 3 posto".

Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, NBS će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta. Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u narednom periodu se ne očekuje njihov znatniji rast.

Izvršni odbor smatra da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. aprila 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: