"Ne želim da pretim, ali su i drugi na srpskom tržištu"

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je u Leskovcu izjavio da će danas ili sutra biti rešen problem sa izvozom brašna iz Srbije u Makedoniju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2018.

14:08

Foto: Thinkstock

Makedonija je promenila uvozne procedure i način izdavanja "kontrolnih markica".

Ali, ministar poljoprivrede Srbije Nedimović je rekao novinarima u Leskovcu da rešenje "očekuje već tokom današnjeg i sutrašnjeg dana", i da je u stalnoj komunikaciji s ministrom trgovine Ljajićem, jer je to u njegovoj nadležnosti.

Nedimović je rekao da je i ranije bilo problema sa izvozom robe iz Srbije u Makedoniju, i da je primetio da se to, "po nepisanom pravilu, pojavi u septembru".

"Rešićemo mi to, ne želim nikome da pretim, ali ukoliko nema zdravog razuma, mi ćemo zaštiti srpske interese na najbolji mogući način. Nemojte zaboraviti da i drugi prodaju robu na našem tržitu", upozorio je Nedimović.

Ministar je danas u Leskovcu razgovarao s gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem i obećao 100 miliona dinara pomoći Vlade Srbije za "nastavak elektrifikacije polja", a posetio je i nekoliko seoskih domaćinstava.

I ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je telefonom sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčom Nikolovskim o načinima za rešenje problema otežanog izvoza brašna iz Srbije na makedonsko tržište.

Do razgovora Ljajića i Nikolovskog je došlo nakon što je vlada u Skoplju promenila uvozne procedure i način izdavanja kontrolnih markica.

Ljajić i Nikolovski saglasili su se da je neophodno što pre doći do obostrano prihvatljivog rešenja, na čemu će koordinirano raditi stručni timovi dva ministarstva, sve dok problem sa izvozom brašna iz Srbije u Makedoniju ne bude otklonjen.

Tom prilikom, Ljajić je izrazio očekivanje da će problem biti rešen do kraja ove nedelje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dvojica ministara su istakla i da je u interesu privreda Srbije i Makedonije da se protok roba, ljudi u usluga odvija neometano, kao i da bi uvodjenje bilo kakvih necarinskih barijera, mera i kontramera nanelo štetu robnoj razmeni dve zemlje, koja u kontinuitetu raste iz godine u godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: