"Za 'Teslu' odmah 400 mil. EUR, Er Srbija ključna"

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić ocenila je da bi budući koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" mogao da u budžet uplati odmah između 350 i 450 miliona evra.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ona za Radio televizju Srbije rekla i da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budi koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.

Na pitanje da li je Er Srbija u krizi, premijerka kaže da se ta kompanija trudi da posluje na tržištu koje je jako zahtevno i to uspeva.

"Er Srbija je jedan od ključnih elemenata zašto je Aerodrom postao tako uspešan", dodala je predsednica Vlade.

Brnabić je navela i da je poslovanje Er Srbije bilo ključno i da za aerodrom “Nikola Tesla” bude pet kvalitetnih ponuđača za koncesiju

Ona je dodala i da Er Srbija nije u velikim problemima i da odlično posluje, a da je za Srbiju ta avio kompanija veoma važna sa raznih aspekata, uključujući i imdž Srbije.

Ranije je najavljeno da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" i da se očekuje da svih pet kvalifikovanih ponudjača preda obavezujuću ponudu.

U nadmetanju za koncesiju za beogradski aerodrom učestvuju najveće svetske kompanije sa skoro svih kontinenata, od kojih nijedna nije imala primedbi na postupak koji nadgledaju i medjunarodne finansijske institucije, rekla je ranije Brnabić.

Kvalifikovani ponudjači za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments kao i indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna. ;

To su i francuska kompanija Vinci Airports, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure i kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su 10. februara 2017. godine.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Vesti

strana 1 od 284 idi na stranu