Najmanja nam plata a sve najskuplje

Beograd -- Sa platom od oko 400 evra građanin Srbije većinu stvari plaća više nego njegov sused iz Slovenije koji zarađuje nešto više od 1.000 evra.

Izvor: 24sata
Podeli

Tako je za termos od 1,5 litara u u Sloveniji potrebno izdvojiti 500 dinara manje nego u Srbiji, za servis za ručavanje 1.500, dok je veliki peškir 300 dinara jeftiniji nego u srpskim prodavnicama.

Tako Slovenac sa prosečnom platom može da kupi čak 484 paketa toalet-papira, a Srbin 146. Sa peškirima je isto - sa srpskom platom moguće je kupiti 36 peškira, a sa slovenačkom 128.

Voćni sokovi, kremovi, kafa, začini, pileće meso i pojedini konditori - samo su neki od proizvoda poreklom iz Srbije, koji su jeftiniji u Crnoj Gori, Makedoniji ili Bosni i Hercegovini, nego u ovdašnjim radnjama.

"Postavlja se pitanje kako se u tako niske cene u slovenačkim marketima uklope i njihovi trgovci, i distributeri, i proizvođači, pa čak i država, a na kraju i potrošači, dok su kod nas i sa ovako visokim cenama svi u tom lancu nezadovoljni", kaže Edina Popov, predsednica Asocijacije potrošača Srbije čije je nedavno sprovedeno istraživanje takođe pokazalo da je od 19 namirnica, njih 10 u Sloveniji jeftinije nego u Srbiji, dok su ostale cene na sličnom nivou.

Ona smatra da je razlog za to činjenica da je konkurencija u Srbiji na niskom nivou, jer Slovenija ima dva miliona stanovnika i mogućnost da bira neku namirnicu među 30 proizvođača, dok Srbija ima 10 miliona stanovnika, a za neke od osnovnih namirnica jedva da ima pet do šest proizvođača.

"Dok u Srbiji za pojedine proizvode imate jedva desetak proizvođača u ponudama u marketima, u Sloveniji za svaki od njih morate da pregledate po nekoliko stranica na internetu jer ih ima više desetina", kaže Popov.

Takođe, u Sloveniji posluje nekoliko poznatih trgovačkih lanaca, među kojima su i Merkator, Lidl, Hofer, Interšpar i Tuš. Zanimljivo je da ovakvi marketi, sa veoma širokom paletom proizvoda, postoje i u malim mestima, sa svega nekoliko hiljada stanovnika.

"To u Srbiji nije slučaj, pa je potrošač, ako ne živi u blizini velikih gradova, „osuđen” da kupuje u manjim radnjama, gde su, po pravilu cene uvek znatno više, jer ne postoji konkurencija u vidu velikih supermarketa koji bi uticali na smanjenje cena", kaže ekonomista Stipe Lovreta.

Poređenje cena

Artikal - Slovenija - Srbija

Vlažne maramice za bebe 4x80 komada - 635 - 670

Termos od 1,5 litara, ima šolju kao poklopac - 1.388 - 1.800

Servis za ručavanje, dezen, 18 komada - 2.080 - 3.600

Toalet-papir troslojni, 10 komada - 239 - 296

Peškir u raznim bojama 70x140 - 900 - 1.200

Čokolada 300 grama - 284 - 340

* cene su u dinarima

Vesti

strana 1 od 9373 idi na stranu