Radujko odlazi iz Telekoma u NIS

Beograd -- Generalni direktor "Telekoma Srbije" Branko Radujko podneo je zahtev za razrešenje sa tog mesta. Kako saznaje B92, Radujko odlazi na visoko mesto u Gasprom NIS.

Izvor: B92
Podeli

Radujko je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da je zahtev podneo Nadzornom odboru Telekom Srbija, te da veruje da će taj zahtev prihvatiti i da će Vlada Srbije "u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i statutom kompanije u najskorije vreme predložiti Nadzornom odboru kandidata za novog generalnog direktora".

Navodi da je zadovoljan rezultatima koje je Telekom ostvario za vreme njegovog mandata kao i da se nada da će ta kompanija nastaviti da ostvaruje dobre poslovne rezultate.

Radujko je bio na čelu Telekoma Srbije od krajm 2007. godine kada ga je tadašnja Vlada Srbije, koju su činili DS i DSS, imenovala na mesto generalnog direkotra Telekoma Srbije, gde je zamenio dotadašnjeg direkotra Draška Petrovića.

On je naveo i da će karijeru nastaviti "kao profesionalac u menadžmentu strane korporacije koja posluje i u našoj zemlji", ali u pisanoj izjavio nije naveo koje. B92 međutim saznaje da Radujko odlazi na visoku poziciju u Gasprom NIS.

Podsetimo da je odlukom Skupštine grada Beograda, Radujko je početkom jula imenovan je za predsednika Upravnog odbora GSP-a.

Rezultati od kraja 2007. do polovine 2012. godine

Branko Radujko je naveo i koje je to rezultate postigao za četiri godine i sedam meseci koliko je obavljao posao prvog čoveka Telekoma Srbije.

Kaže da je Telekom za to vreme prošao kroz mnoge izazove: "tešku ekonomsku krizu u zemlji, potpunu liberalizaciju tržišta, pad potrošačke moći korisnika i naplate potraživanja, velike kreditne obaveze, isplate visokih dividendi akcionarima, snažan pritisak negativnih kursnih razlika na bilanse kompanije i dug proces prodaje većinskog paketa akcija koji nije uspeo, a koji je u tom periodu u određenoj meri usporio razvoj kompanije".

Dodaje da se istovremeno sektor telekomunikacija u celoj Evropi i šire suočavao sa periodom stagnacije i pada prihoda iz tradicionalnih usluga i tragao za novim segmentima poslovanja koji bi trebalo da obzezbede novi rast.

Uprkost tim teškoćama u ovom periodu Telekom je ostvario "tri rekordne poslovne godine i sačuvana je dominantna pozicija na tržištu", kaže radujko.

"Kada sam preuzeo ovaj posao, Telekom je bio 80% domaća kompanija, a danas je 100%. Istovremeno, ostvareni su sledeći rezultati:

- stabilan rast prihoda po prosečnoj godišnjoj stopi od 5%

- dinamičan rast EBITDA (dobiti pre kamata, poreza i amortizacije) kao
ključnog pokazatelja uspešnosti poslovanja po prosečnoj godišnjoj stopi od 8,3%

- smanjenje neto duga od 54% (sa 904 miliona evra na 436 miliona evra) pre zaduženja za otkup akcija od OTE, a za 23% (sa 904 miliona evra na 701 miliona evra) danas kada se uključi i taj novi kredit;

- investicije u mrežu i opremu od 740 miliona evra;

- isplata dividendi akcionarima od 300 miliona evra, od čega 80% u budžet Republike Srbije;

- smanjenje broja zaposlenih za 9,1% i broj lica angažovanih izvan radnog odnosa za 31%, bez prisilnog otpuštanja;

- broj korisnika fiksne telefonije je na istom nivou, uprkos liberalizaciji ovog segmenta tržišta;

- u mobilnoj telefoniji, posle pet godina veoma oštre konkurencije, održana je vodeća pozicija i po broju korisnika i po odlaznom saobraćaju;

- u segmentu interneta i multimedije, ostvaren je enorman, višestruki rast;

- trenutno stanje na računima kompanije iznosi 4,34 milijardi dinara i 34,3 miliona evra (ukupno u EUR 71,6 miliona)

Konsolidovani pokazatelji na nivou Telekom Srbija Grupe još su povoljniji zbog pozitivnog uticaja iz poslovanja na tržištu BiH".

Branko Radujko se u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima zahvalio na saradnji dosadašnjem poverenju i podršci, saradnicima i zaposlenima na predanom radu, sindikatima, poslovnim partnerima, stručnoj javnosti i medijima, a pre svega milionima korisnika bez čijeg poverenja, danas kada mogu da biraju operatora u svim segmentima telekomunikacionih usluga, Telekom ne bi bio jedna od vodećih kompanija uopšte u Srbiji i regionu.

Napuštam ovaj posao zadovoljan postignutim, a svom nasledniku želim još bolje rezultate, napisao je Radujko.

Vesti

strana 1 od 9298 idi na stranu