Gradi se toplana u Loznici

Loznica -- Gradnja gradske toplane u Loznici se odvija brže nego što je planirano, kaže direktor Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Toplana Milan Panić.

Izvor: Beta
Podeli

Radovi su počeli 17. maja, a prema rečima Panića, predviđeno je da traju do septembra.

"Pri kraju je zidanje poslovnog dela objekta i montaža prostora kotlarnice. Za sada se posao odvija brže od plana, a ugradnja kotlova, pumpi i ostalih vitalnih delova, planirana je za prve dana avgusta", precizirao je Panić.

Toplana bi trebalo da bude u funkciji do početka nove grejne sezone, a omogućiće korisnicima kvalitetnije i jeftinije grejanje.

"Novo energetsko postrojenje biće povezano na sistem za daljinski nadzor i upravljanje sa ostalim podstavnicama preduzeća Toplana, što će omogućiti bolji uvid u kvalitet i količinu proizvedene toplotne energije, koja će za korisnike biti jefitnija", naveo je on.

Energetski objekat, snage 16 megavata, gradi se na parceli od 43,7 ari, koja je u vlasništvu JKP Toplana, pored puta Loznica-Banja Koviljača.

Radovi su povereni firmama "Ćira" iz Aranđelovca, "Alfaco" iz Čačka i "PMC inženjering" iz Beograda, a nadzor nad izvođenjem radova vršiće Javno preduzeća "Urboplan" iz Loznice.

Korišćenjem sistema nove toplane, prestaće potreba za grejanjem iz daljinskog sistema Viskoza, koje je u vlasništvu italijanske firme "Dekotra", a za čije usluge je iz gradskog budžeta za ovu sezonu plaćeno 40 miliona dinara.

Javno komunalno preduzeće Toplana obezbeđuje daljinsko grejanje za 210.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora u Loznici i Banji Koviljači. Preko sistema kotlarnica koji je u nadležnosti tog preduzeća, greje se 47,5 odsto grada, a ostatak putem daljinskog sistema "Dekotra".

Odluku o gradnji toplane doneli su odbornici na sednici gradske skupštine 22. novembra 2010. godine. Slična odluka o gradnji gradske toplane, doneta je i u julu 2005. godine, ali i pored usvajanja investicionog plana i izbora izvođača nije realizovana.

strana 1 od 276 idi na stranu