Sunoko: Krivično zbog zabrane

Sunoko će se žaliti na rešenje Komisije za zaštitu konkurencije kojim je zabranjeno spajanje šećerane Sunoko, u vlasništvu MK grupe, i Helenik šugar industrije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2012.

20:14

Default images

Prvi čovek MK grupe Miodrag Kostić za B92 kaže da je "malo nelogično da u situaciji kada možemo da kupimo 100 posto grčkog tržišta koje proizvodi samo za Grčku, ne možemo da dokupimo 28 posto srpskog, pod optužbama da bi mogli zloupotrebiti monopoloski položaj sa 78 posto vlasništva srpskog tržišta".

Kostić objašnjava da Sunoko drži polovinu srpskog tržišta i da je lider u regionu sa jasnom namerom da širi svoj uticaj na evropskom tržištu.

"Mi smo već sada monopolista, i pravimo 50.000 tona više nego sto Srbija potroši", dodaje on objašnjavajući da je srpsko tržište toliko malo u evropskim okvirima da će svako ko pokuša da se širi van zemlje prosto postati monopolista u Srbiji.

Ipak, Kostić kaže da u Grčkoj, Mađarskoj i Austriji jedna kompanija drži čitavo tržište šećera i navodi da bi to moglo da funkcioniše i u Srbiji ukoliko bi se primenila evropska pravila igre.

On je osporio izveštaj Komisije u kom se navodi da je MK grupa jeftinije prodavala šećer EU nego u Srbiji, što, kako je istakao rezultat "nestručnost" ljudi iz Komisije.

"Podnećemo krivičnu prijhavu protiv tih koji su doneli taj izveštaj. Ako im opravdanje budu bile nečije činjenice moraće te činjenice da dokažu na sudu. Postoji mogućnost da nekoga ko je dao krivotvorene podatke optužimo do 10 odsto ukupnog prihoda zato što je obmanuo komisiju", naveo je Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: