Roba "s neta" do 70 evra bez carine

Beograd -- Vlada Srbije trebalo bi iduće sedmice da razmotri predlog za podizanje granice za bescarinski uvoz robe sa 45 na 70 evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Pojednostavljeno rečeno, vi ste mogli da naručite robu iz inostranstva, knjigu recimo, čija je vrednost 50 evra i vi ćete platiti sve dažbine, jer je do sada bila oslobođena plaćanja carine roba vrednosti do 45 evra. Sada se to menja pa roba u vrednosti do 70 evra ne podleže plaćanju carine", rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić.

"Znači to su one pošiljke koje stižu poštom, kada vam pošalje neko iz inostranstva, ili kad kupite neku robu u inostranstvu, a dobijete je u paketu", precizirao je on.

Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta objašnjava da bi ovaj propis trebalo da se odnosi na sav uvoz robe u poštanskom saobraćaju, odnosno da bi pod povećane limite potpale sve narudžbine koje stižu poštom, a ne samo trgovina putem interneta. "Verujem da će se iznos povećati u okvirima limita zemalja u regionu i Evropskoj uniji. Bio bih srećan kada bi se taj iznos približio vrednosti robe za lične potrebe koja se ne carini u putničkom saobraćaju, što je oko 100 evra", objašnjava Marković.

Očekuje se da na ovaj način bude uklonjena još jedna prepreka za funkcionisanje servisa Pejpal, najpoznatijeg posrednika u plaćanju preko interneta.

Ministarstvo finansija je, kako je kazao Đidić, analizirajući efekte primene Uredbe o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, uočilo potrebu za povećanjem dosadašnjeg iznosa carinske povlastice s obzirom da se veliki broj lica obratio sa primedbom da je propisan iznos nedovoljan i da ne može da obuhvati ni minimalnu vrednost robe koja se najčešće šalje.

Uglavnom se radi o robi koju šalju lica na privremenom radu u inostranstvu najbližoj familiji.

Efekti koje bi ova mera trebalo da ima na budžet se, na osnovu podataka dobijenih od Uprave carina za 2010. godinu, kada je po ovom osnovu uvezeno robe u vrednosti od 11.000 evra, mogu proceniti na oko 1.700 evra (primenom jedinstvene stope carine od 10 odsto).

Takođe, namera je i da se izađe u susret poslovnoj zajednici povećanjem granice za pošiljke male vrednosti nekomercijalne prirode sa 25 na 50 evra. Na ovaj način se stvaraju mogućnosti za razvoj elektronske trovine, a postiže se i ušteda u troškovima obrade pošiljki.

Gubitak budžeta po osnovu prihoda od carine bi u ovom slučaju iznosio oko 26.000 evra, imajući u vidu podatke Uprave carine za uvoz u 2010. godini.

strana 1 od 395 idi na stranu