Nemačka poklonila Srbiji 400 mil. €

Nemačka će sa 137 miliona evra pomoći Srbiju u ovoj godini, a najveći deo novca biće upotrebljen za modernizaciju energetike i vodovoda.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

14:12

Default images

Ugovor o nemačkoj pomoći su u Vladi Srbije potpisali potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić, ambasador Nemčke Volfram Mas i poverenik u nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Andreas Gis.

Đelić je istakao da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije i da je pomoć te zemlje od 2000. godine do sada dostigla 1,09 milijardi evra, od čega je 40 odsto nepovratna pomoć.

Prema njegovim rečima, od 137 miliona evra pomoći za ovu godinu, 105 miliona evra će biti upotrebljeno za razvoj energetike i vodoprivrede, 25 miliona za poboljšanje ekonomske situacije a sedam miliona za razvoj demokratskih institucija i državne uprave.

Deo nemačke pomoći je, kako je istakao Đelić, za evrointegracije, a deo će biti upotrebljen za "kredite za socijalne slučajeve", kako bi našli posao.

Od najvećeg dela, koji je namenjen energetskom sektoru, 69 miliona evra će biti upotrebljeno za rehabilitaciju Vlasinske hidroelentrane, a 35 miliiona za skladištenje pepela u Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu, rekao je on.

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas je rekao da Nemačka davanjem novčane pomoći Srbiji šalje snažan signal da ostaje važan partner, koji podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Ta pomoć treba da potpomogne demokratski razvoj i približavanje Srbije Evropskoj uniji, istakao je on. Mas je ocenio da partneri sami moraji da poboljšaju reforme, tako što će razvijati vladavinu prava i odlučnije se boriti protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

8 h

Podeli: