Savetnik prihvata izdvajanje NIS-TNG

Beograd -- Privatizacioni savetnik za NIS saglasan je da NIS-Tečni naftni gas treba izdvojiti iz te kompanije.

Podeli

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Slobodan Sokolović izjavio je da je u mišljenju dostavljenom Ministarstvu, privatizacioni savetnik Meril Linč i Rajfajzen Investment ocenio da je TNG delatnost koja nema budućnost u okviru NIS-a i da bi je trebalo izdvojiti.

Savetnik je, međutim, izrazio rezervu oko toga kada bi to trebalo da se dogodi s obzirom na protivljenje sindikata NIS-a takvom predlogu i na političke okolnosti u zemlji i preporučio da se pre odlučivanja o trenutku izdvajanja dobro proceni situacija i ocenio da bi to trebalo da se dogodi posle izbora strateškog partnera za NIS.

Sokolović je rekao da sindikat NIS-a nije izričito protiv odvajanja TNG-a, ali da želi da jasno zna da li se tim procesom smanjuje vrednost NIS-a i kakav će biti položaj zaposlenih u tom preduzeću.

Pomoćnik ministra energetike je naveo da možda politički momenat nije dobar da se to dogodi, ali da je sasvim izvesno da se radi o pomoćnoj delatnosti i da nema dileme da budućnost TNG-a nije u NIS-u.

TNG je zapravo konkurencija NIS-u i ima direktan negativan uticaj na tu kompaniju jer se povećanjem potrošnje tečnog naftnog gasa smanjuje potrošnja benzina i dizela.

Pored toga, promenom fiskalne politike države smanjila bi se atraktivnost TNG-a, koji sada nije opterećen akcizama, kazao je Sokolović i podsetio da je to već viđeno iskustvo početkom 70-ih godina prošlog veka.

Srbija

strana 1 od 25 idi na stranu