"Sutra iznad Zagreba dva rafala"

Vlada Hrvatske je danas usvojila zaključak o prihvatanju političke deklaracije o hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

17:41

Foto: Epa/WALLACE WOON

Takođe je donela odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu odbrane za kupovinu višenamenskog borbenog aviona "rafal“ na teret državnog budžeta u periodu od 2022. do 2026. godine.

Tačnije, nakon izlaganja ministra Marića i Banožića usvojena je i odluka o kupovini vojnih aviona za 6,1 milijardu kuna (810,64 miliona evra).

"Nabavlja se 12 korišćenih rafala. Uz njega dolazi i simulator, a osiguran je i moderan oružani paket. Obuka će se sprovoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prenos vlasništva sprovešće se u Francuskoj, a krajem 2024. u Hrvatskoj će biti 8 aviona, a tokom 2025. preostalih četiri aviona. Sve avione će preleteti piloti hrvatskog ratnog vazduhoplovstva", rekao je ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić.

Premijer Hrvatske je najavio kako će sutra oko podne iznad Zagreba videti dva rafala kakva kupuju u simboličnom letu.

Prva poseta francuskog predsednika Hrvatskoj

Zaključak i odluku o kupovini borbenih aviona Vlada Hrvatske je donela uoči službene posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Hrvatskoj.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja, istakli su Banski dvori uoči Makronovog dolaska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

18 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

15 h

Podeli: