Srbi idu da rade u Dubai, a Indijci i Pakistanci služiće na Jadranu: Ovo su plate

Društvenim mrežama se sve češće šire oglasi u kojima se traži veliki broj sezonskih radnika koji bi tokom leta radili na Crnogorskom i Hrvatskom primorju.

Region

Izvor: B92

Petak, 28.04.2023.

12:57

Srbi idu da rade u Dubai, a Indijci i Pakistanci služiće na Jadranu: Ovo su plate
Foto: shutterstock, Sergey Sivkov

Konobari, kuvari, pomoćni radnici i trgovci najtraženija su zanimanja, za kojima vlada veliko interesovanje ali po svemu sudeći retko ko hoće sada da se prihvati tog posla.

Radi se o sezonskim poslovima koji mahom traju od prvog juna pa sve do septembra. Otvorena su nova radna mesta za konobare, kuvare, pomoć u kuhinji, kao i trgovce u marketu i još dosta pozicija.

"Oni koji pristanu da rade kod nas, ne radi se po satu ili za dnevnicu već za unapred dogovorenu platu. Recimo i to zavisi ukoliko imaju iskustva i od kategorije posla, ako su konobari iskusni, plata se kreće od 700 evra pa nagore, za rad u marketu oko 550 evra. Kuvari oko 800 eura. Recimo da za rad u kuhinji primamo iskusnije žene i plata se kreće od 600 evra pa naviše. Radno vreme je do 9 sati dnevno, imaju obezbeđen smeštaj i dva obroka", kaže za Rinu Milica iz novootvorenog hotela u Čanju.

Primetno je da sezonski radnici koji su ranijih godina išli da rade u Crnu Goru ili Hrvatsku, sada biraju neke druge "skuplje" destinacije poput Italije, Šanije i Dubaija. Shodno tome, gotovo već sad je izvesno da će na Jadranskom primorju ove letnje sezone biti zaposleni sezonski radnici iz Pakistana i Indije. Udruženja ugostitelja već su počela da pregovaraju sa tamošnjim agencijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: