Vesti -

SAD zabrinute:U BiH mnogo peru pare

Sarajevo -- Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute su zbog intenziteta pranja novca u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Smatraju da vlasti i agencije za sprovođenje zakona moraju da preduzmu snažnije mere u borbi protiv te vrste kriminala, navodi se u najnovijem izveštaju Stejt departmenta za 2014. godinu.

Naime, biro Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i sprovođenje zakona svake godine objavljuje izveštaj o aktivnostima država iz te oblasti.

Najnoviji izveštaj, kako je prenela BiH agencija Patrija (NAP) sastoji se iz dva dela, u prvom su aktivnosti država u pogledu borbe protiv narkotika, dok se u drugom delu tretira pranje novca i finansijski kriminal kao krivična dela duboko povezana sa trgovinom narkoticima.

Izveštaje je, kako se navodi, objavljen 3. marta, a BiH je posebno tretirana u oba dela izveštaja. U pogledu pranja novca, BiH se nalazi u drugoj kategoriji od moguće tri - među zemljama koje izazivaju zabrinutost, ali nisu najgore. Nakon nedavnog odbijanja usvajanja zakona o pranju novca nije isključeno da BiH padne i u najlošiji kategoriju.

Navodi se da Stejt department prati ne samo zakonodavstvo država koje su pod monitoringom nego i aktivnosti agencija za sprovođenje zakona i vlasti u primeni tih zakona. U drugom delu izveštaja koji tretira borbu protiv trgovine ilegalnim narkoticima, SAD navodi da je BiH uglavnom tranzitna tačka za pošilje koje iz jugozapadne Azije idu prema zapadnoj Evropi.

"Kapaciteti državnih agencija za sprovođenje zakona i sigurnosnih institucija su još uvek ograničeni, posebno na državnom nivou", poručiju iz Vašingtona, prenosi NAP.

U izveštaju se spominje tvrdnja policije RS da su prošle godine povećali zaplenu droga za 30 odsto. BiH sarađuje sa međunarodnim partnerima, i prošle godine je učestvovala u međunarodnoj akciji u kojoj su bile uključene i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

"Uprkos pozitivnim koracima, bilo je premalo hapšenja najviših vođa trgovine narkoticima. Postoji percepcija među nekim lokalnim nevladinim organizacijama da je to zbog njihove finansijske moći i političkih veza", ističe se u pomenutom dokumentu.

Takođe, SAD napominje da imaju dobru saradnju sa državnim policijskim agencijama i Upravom za indirektno oporezivanje, iako te institucije imaju problema sa finansiranjem i brojem zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.