Rekordna proizvodnja Rudnika Gros, imaju veliki plan

Rudnik olova i cinka "Gross" PJ Srebrenica zabeležio je rekordnu proizvodnju rude u 2017. godini i za 4,5 odsto premašio plan.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2018.

12:12

Rekordna proizvodnja Rudnika Gros, imaju veliki plan
Foto: Thinkstock

To pokazuje godišnji izveštaj o poslovanju Rudnika, u kome je planirano i značajno povećanje ulaganja za 2018.

U toku 2017. proizvedeno je 347.500 tona rovne rude, što je postignuto, između ostalog, investicionim ulaganjima u vrednosti od 3.410.911,56 konvertibilnih maraka (KM)

Pored redovnih aktivnosti, posebno bitan segment bio je rad na izradi istražnih hodnika i istražnih bušotina u jami i na površini, na osnovu kojih su dokazane dodatne rudne rezerve u visini godišnje proizvodnje.

U rudniku je u prošloj godini na ležištu "Vitlovac" otvoren i novi istražno pripremni hodnik "Iva", koji je izuzetno značajan za budućnost Rudnika i kontinuitet proizvodnih aktivnosti na novim ležištima.

U toku 2018. godine ovaj rudnik planira da udvostruči investiciona ulaganja, pre svega u opremu, objekte i u projektnu dokumentaciju, kao i u rudarsko-pripremne radove.

Cilj ovih ulaganja u tekućoj godini je da se ukupna proizvodnja održi na nivou od 345.000 tona rovne rude, da se izradi hodnik po rudi u reviru "Vitlovac", zatim da se pripremaju novi otkopni blokovi kako bi se obezbedio kontinuitet proizvodnje u dužem periodu.

U Rudniku Gross trenutno radi 516 ljudi, a kao i u svim prethodnim godinama, svi njihovi lični dohoci, porezi, doprinosi i beneficirani radni staž su u celini i na vreme isplaćeni. U toku 2017. zaposleno je ukupno 29 novih radnika.

Prema izveštaju o poslovanju, u 2017. godini Rudnik Gross je na ime koncesione naknade na račun budžeta Republike Srpske, sa šifrom opštine Srebrenica, uplatio iznos od 1.694.240,60 KM, što znači da je od potpisivanja Ugovora o koncesiji 2007. do kraja 2017. u ovu svrhu Rudnik uplatio ukupno 11.566.599,20 KM. Visina naknade se utvrđuje kvartalno, u zavisnosti od kretanja cena metala na londonskoj berzi.

Kada je reč o bezbednosti na radu, u Rudniku Gross primenjuju se najbolja iskustva iz te oblasti, a u toku prošle godine nabavljena je i dodatna zaštitna oprema, kako bi se sprečile povrede rudara.

Rudnik svake godine ulaže u društveno odgovorne aktivnosti, finansijski pomaže rad pojedinih lokalnih sportskih udruženja, a takav odnos prema zajednici planira da nastavi i u naredim godinama.

Preduzeće Gross d.o.o, u većinskom vlasništvu britanske kompanije Mineco, u prethodnom periodu je ulagao u rekultivaciju flotacijskog odlagališta. Kako je to stalan proces, i u 2017. godini se radilo na rekultivaciji degradiranog zemljišta, pa je na površini od 4.000 m2 upotrebljeno 1.000 kubnih metara zemlje, 30 metara kubnih stajskog đubriva sa vlastite ekonomije, 300 kg veštačkog đubriva, a zasejano je 400 kg travne smeše i 100 kg trine.

Plan je da se rekultivacija nastavi dok se ne rekultiviše i ozeleni obod čitavom dužinom hidro-evakuacionog kanala. Takođe je formiran zasad kupine, a urađena je i priprema plasteničkog zemljišta za sejanje povrća.

Pored Rudnika olova i cinka PJ Srebrenica u okviru preduzeća Gross d.o.o, čiji je većinski vlasnik britanska kompanija Mineco Limited, u Bosni i Hercegovini ta kompanija sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, u toku 2017. pokrenuta je proizvodnja i u rudniku ceruzita kod Olova.

U Čelebićima, kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i overen je elaborat o rudnim rezervama. Sa svojim partnerima Mineco upravlja rudnicima olova i cinka u Srbiji – Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Velikim Majdanom kod Ljubovije, a kod Bosilegrada je pokrenuta pilot proizvodnja rudnika Bosil-Metal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: