Vesti -

Komšije kupuju još četiri američka "bel" helikoptera da zamene "gazele"

Podgorica -- Ministarstvo odbrane Crne Gore će deo flote lakih helikoptera tipa Aerospatiale-Soko SA-341/342 Gazelle zameniti novim letelicama tipa Bell 505 Jet Ranger X.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Depositphotos/martinspurny
Foto: Depositphotos/martinspurny

Nezvanične najave do sada su u više navrata stizale iz resora kojim rukovodi ministar Predrag Bošković, ali je konačna potvrda usledila ovih dana na Fejsbuk stranici ministarstva, uz informaciju da je u Španiji u toku obuka nove generacije pilota VCG za upravljanje srednje teškim dvomotornim helikopterima Bell-412 EPI.

"U nastavku modernizacije VCG planirana je nabavka četiri helikoptera Bell-505", objavilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane na svojoj Fejsbuk stranici.

To će, nakon nabavke tri srednje teška Bella 412 EP/EPI i 67 lakooklopnih vozila tipa Oshkosh JLTV, a što će crnogorske poreske obveznike u narednim godinama ukupno koštati preko 60 miliona evra, biti već treći značajniji posao nabavke nove opreme i naoružanja za VCG od američkih proizvođača, pišu Vijesti.
Crnogorsko Ministarstvo odbrane je lane za nabavku jednog polovnog helikopetra tipa Bell-412 EP iz 2002. i dve nove letelice tipa Bell-412 EPI uzelo kredit od 30 miliona evra.

Resor ministra Boškovića opredelio se da od istog proizvođača kupi i četiri nova laka jednomotorna helikoptera tipa Bell 505, kojima će zameniti deo flote od desetak lakih višenamenskih helikoptera tipa "gazela" koje je VCG naslijedila od nekadašnje JNA. Prema dugoročnom Planu odbrane, u operativnoj upotrebi VCG, nakon remonta i modernizacije, treba da ostanu samo četiri "gazele" u naoružanoj protivoklopnoj varijanti "gama".

Bell-505 Jet Ranger X je laki jednomotorni višenamenski helikopter koji je javnosti prvi put predstavljen na sajmu vazduhoplovstva u Parizu 2013, a prozvodnja je počela četiri godine kasnije. Ovaj metalno-kompozitni helikopter dugačak je skoro 13 metara, ima dvokraki rotor prečnika 11,3 metra, a težak je 989 kilograma. Pored pilota, može ukrcati još četiri putnika, odnosno sa zemlje podići ukupno 680 kilograma tereta. Pokreće ga francuski mlazni motor Turbomeca Aries 2R sa 505 konjskih snagaa, sa kojim ova letelica postiže maksimalnu brzinu od 232 kilometra na čas i dolet od 617 kilometara.

Helikopter koji ministarstvo Crne Gore namerava da kupi u osnovnoj verziji košta nešto preko milion dolara po komadu.

Bell 505 je, inače, primarno dizajniran za civilnu i upotrebu u policijske ili svrhe hitne medicinske evakuacije i do sada nije imao kupaca koji su ga naručivali za vojnu upotrebu, dok je stara "gazela", koju on menja, zahvaljujući svojoj brzini od 310 kilometara na čas i izuzetnoj upravljivosti, bila i naoružani vojni helikopter koji su koristile mnoge oružane snage širom svijeta, pišu Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.