Hrvati pobegli pa šalju: Ne čudi, Srbi još više

Na račune hrvatskih građana je prošle godine iz inostranstva uplaćeno 2,07 milijardi evra, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB).

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2017.

16:52

Hrvati pobegli pa šalju: Ne čudi, Srbi još više
Foto: Thinkstock

Reč je o uplatama penzija zarađenih u inostranstvu, radničkim doznakama, ali i poklonima, pomoći i ostalim uplatama novca, prenosi Poslovni dnevnik, pozivajući se na pisanje "Glasa Slavonije".

"Gotovo cela zemlja, a Slavonija i Baranja posebno, već nekoliko godina je izložena velikom odlivu ljudi. Ekonomsku emigraciju čine najčešće mlade, neretko i visokoobrazovane osobe, koje su se u potrazi za bilo kakvim ili znatno bolje plaćenim poslom nego u domovini odselile u Nemačku, Austriju, Veliku Britaniju, Irsku...", navodi se u tekstu.

Ekonomista Velimir Šonje kaže za "Glas Slavonije" da je Hrvatska oduvek imala značajne transfere te vrste, zahvaljujući i ranijim generacijama emigranata.

"Pre petnaestak godina, generacija koja je otišla na rad u inostranstvo 70-ih i 80-ih godina, generisala je godišnje oko milijardu evra transfera iz inostranstva. Ne čudi me podatak da je sada taj iznos oko dve milijarde evra, jer je reč o transferima dela stare, kao i nove generacije emigranata", naveo je Šonje.

Prema njegovim rečima, za Hrvatsku je taj iznos još značajniji izvor deviznog priliva, ali ova zemlja u tome nije izuzetak.

"To je tipična pojava za zemlje koje su bile pogođene ratom, poput zemalja bivše Jugoslavije. Srbija i Bosna i Hercegovina imaju još veći priliv novca iz inostranstva", rekao je Šonje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: