Mađarska merka aerodrom

Mađarska vlada želi da kupi aerodrom u Budimpešti, koji je privatizovan pre 16 godina.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2021.

18:34

Mađarska merka aerodrom
Foto:Depositphotos/luisrsphoto

Mađarska vlada podnela je deoničarima Budapest Airporta neobvezujuću ponudu za kupovinu glavnog mađarskog međunarodne aerodroma, objavio je danas njen operator AviAlliance.

Vlada premijera Viktora Orbana objavila je ove godine da je zainteresirana za kupovinu većinskog dela, napomenuvši da je njena privatizacija bila suprotna mađarskim "strateškim interesima", prenosi Indeks.

Orban je rekao da aerodrom želi da vidi u domaćim rukama, ali da vlasnici do sada nisu bili zainteresirani za prodaju.

Najveći je akcionar aerodroma, s 55.44 posto akcija, Avi Alliance, nekadašnji Hochtief AirPort, čiji je vlasnik kanadski penzioni fond radnika u javnom sektoru PSP Investments.

Deoničari: Dužni smo da razmotrimo potencijalne ponude

Ostali su deoničari singapurski GIC Special Investments i kanadski Caisse de depot et position du Kuebec Kuebeec s vlasničkim udelom nešto većim od 21 odsto.

"Možemo potvrditi da je mađarska vlada podnela neobvezujuću ponudu deoničarima aerodroma u Budimpešti. U interesu našeg penzionog fonda iz pravnih razloga dužni smo da razmotrimo potencijalne ponude", poručio je AviAlliance u odgovoru na upit Rojtersa o vladinoj ponudi.

"Mi nismo inicirali ponudu, AviAlliance je predan dugoročni investitor. Zaista se nadamo da ćemo dobiti priliku da i dalje ulažemo u ovaj aerodrom", naglasili su.

Portparol vlade i kanadski fond nisu želeli da komentarišu objavu ponude, a singapurski fond nije odmah bio dostupan za komentar.

Aerodrom brzo raste, ali zbog korone su upali u probleme

Od kada je Orban 2010. postao premijer, vlada je povećala državno vlasništvo u strateškim sektorima poput bankarskog, medijskog i energetskog.

Trenutno nema vlasnički udeo u budimpeštanskom aerodromu, koja je privatizovan 2005. godine.

Ministar inovacija i tehnologije Laszlo Palkovics izjavio je u junu u intervjuu za portal vasarnap.hu da je budimpeštanski aerodrom za oživljavanje turizma nakon pandemije, kritikovajući njegove vlasnike da ne ulažu dovoljno u kvalitetu usluga.

Budapest Airport srednje je veličine i brzo raste, profitirajući od procvata cenovno povoljnih putovanja.

Našli su se u problemima nakon što je izbila pandemija koronavirusa, koja je blokirala putovanja.

Pandemija je utiecala na budimpeštanski aerodrom, kao i na sve druge aerodrome u Evropi, ističu u AviAllianceu, koji ima udeo i u lukama u Hamburgu, Dusseldorfu, Ateni i glavnom gradu Portorika San Juanu.

"Nastavili smo, ipak, da ulagažemo u infrastrukturu i rad aerodroma u sadašnjoj krizi jer verujemo u njen brz privredni oporavak i dugoročan potencijal rasta", poručili su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: