CG odbila Agrokor: Ne na našoj teritoriji

Podgorica -- Privredni sud Crne Gore odbio je zahtev Agrokora da na crnogorskoj teritoriji bude priznata vanredna uprava.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To, kako je ocenjeno, nije u skladu sa odredbama crnogorskog zakona o stečaju.

Rešenjem suda koje je doneto juče, a u koje su Dnevne novine imale uvid, odbijen je i zahtev da se kao strani predstavnik prizna upravnik Ante Ramljak, te da se zabrani pokretanje novih i nastavak započetih sudskih postupaka.

Nisu prihvaćeni ni zahtevi koji se odnose na zabranu prinudnog izvršenja i prenosa i drugog raspolaganja imovinom Agrokora i njegovih povezanih i zavisnih privrednih društava.

"“Sud je odbio zahtev da se zabrani prinudno izvršenje nad udelima koje Agrokor koncern ima u privrednim društvima u Crnoj Gori, i to Ledo Podgorica i Super kartica Podgorica, i odbio je da se imovina ovih društava poveri na upravljanje i prodaju stranom predstavniku Antu Ramljaku"”, rečeno je Dnevnim novinama u Privrednom sudu.

Postupak vanredne uprave koji je otvoren nad Agrokorom u aprilu ove godine, shodno odgovarajućem zakonu Republike Hrvatske, nije, kako je ocenio Privredni sud, strani postupak koji se može priznati u Crnoj Gori.

"“Nisu ispunjeni uslovi za priznanje stranog postupka u skladu sa odredbama koje se odnose na međunarodni stečaj koji je uređen Zakonom o stečaju Crne Gore. Da bi se priznao strani postupak u Crnoj Gori, zakon, između ostalog, predviđa da taj postupak mora imati za cilj kolektivno namirenje poverilaca putem reorganizacije, bankrota ili likvidacije i da se sprovodi u stranoj državi u skladu sa propisom kojim se uređuje insolventnost"”, navodi se u rešenju koje potpisuje predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Kako se dodaje, postupak vanredne uprave nema za cilj kolektivno namirenje poverilaca, što je osnovni cilj stečajnog postupka u skladu sa Zakonom o stečaju Crne Gore i Stečajnim zakonom Hrvatske, već zaštitu i održavanje privredne, socijalne i finansijske stabilnosti Hrvatske, tačnije održivost poslovanja određenih privrednih društava.

“"Postupak vanredne uprave je u konkretnom podređen interesu države Hrvatske, odnosno sprovodi se da bi se zaštitili interesi države, a ne interesi poverilaca, što je u suprotnosti sa osnovnim načelima Zakona o stečaju Crne Gore, jer se na taj način krši jednakost, odnosno načelo jednakog tretmana poverilaca"”, piše u rešenju.

Vesti

strana 1 od 1953 idi na stranu