Region

Četvrtak, 03.09.2020.

19:23

Montenegro erlajnsu iz budžeta Crne Gore 25 miliona evra

Crnogorskom nacionalnom avio-prevozniku Montenegro erlajnsu isplaćeno je 25 miliona evra iz tekuće budžetske rezerve.

Izvor: Tanjug

Montenegro erlajnsu iz budžeta Crne Gore 25 miliona evra
Foto: EPA, MAURITZ ANTIN

Ovo je urađeno nekoliko dana pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji su održani u nedelju.

To se vidi iz analitičke kartice Ministarstva finansija o isplatama iz tekuće rezerve u periodu od 23. do 29. avgusta, pišu Vijesti i navode da je novac 25. avgusta usmeren Montenegro erlajnsu.

Tom isplatom počelo je sprovođenje posebnog Zakona o ulaganju i konsolidaciji državnog avio-prevoznika Montenegro erlajnsa, iako prema saznanjima Vijesti, još nije završeno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije po pitanju legalnosti državne pomoći nacionalnoj avio-kompaniji, koja je predviđena posebnim zakonom.

Iz Montengero erlajnsa su početkom maja naveli da je sprovođenje posebnog zakona privremeno odloženo zato što se radi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu, koja treba da posluži kao osnova za izjašnjavanje Agencije za zaštitu konkurencije.

Prema nezvaničnim informacijama lista, mišljenje Agencije trebalo je da bude ovog meseca.

Zakon kojim država sa 155 miliona evra pokušava još jednom da spase Montenegro erlajns usvojen je krajem prošle godine, ali nije dobijena saglasnost da je on u skladu sa pravilima EU o kontroli državne pomoći.

Agencije za zaštitu konkurencije je saopštila da joj je dostavljen nepotpun materijal za donošenje odluke o tome da li je lex specialis za Montenegro erlajns usklađen s propisima o državnoj pomoci.

"Pravilno rešavanje slučaja Montengro erlajnsa je važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o Poglavlju 8 - Konkurencija”, poručeno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori nakon što je Vlada u decembru utvrdila predlog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

18 h

Podeli: