Vesti -

Zašto ratari imaju samo 10.000 RSD penzije VIDEO

Najniža poljoprivredna penzija je 10.577 dinara. Zašto su poljoprivredne penzije najniže u Srbiji odgovara Željko Simić iz PIO fonda.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Simić kaže da visina penzije svih poljoprivrednika zavisi od dva parametra: od osnovice na koju se uplaćuju doprinosi i dužine trajanja odnosno broja godina navršenog staža osiguranja na koji je doprinos uplaćen.

“Što je osnovica na koju se uplaćuje doprinos veća to je i penzija veća i što je veći broj godina za koji je doprinos uplaćen to je penzija veća “, kaže Simić.

Objašnjava da najveći broj osiguranika poljoprivrednih obično uplaćuje najnižu osnovicu koja je propisana zakonom a koja se sada nešto preko 22.000 dinara. Nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstava mogu da plaćaju doprinos po većoj osnovici tako da mogu tako da utiču na visinu svoje penzije.

Prema njegovim rečima, ono što je najveći problem kod poljoprivrednika jeste to što je mai broj tih ljudi s punim penzijskim stažom sa 40 ili 45 godina.

“Prema našim podacima, svega 2,3 odsto starosnih penzija iz kategorije poljoprivrednika ostvari penziju sa punim stažom. Dok je to kod osiguranika zaposlenih 40 odsto oni uglanom uplaćuju doprinos onoliko koliko je potrebno da ispune uslov za starosnu penziju”, kaže Simić.

Podseća da se Izmenama zakona propisuje se da pravo na starosnu penziju ostvaruju i muškarci i žene koji imaju 65 godina i 15 godina staža osigurnja ili 45 godina života bez obzira na staž osiguranja. Kod žena, kažu u PIO postoje posebni uslovi, povoljniji.

Inače, u Srbiji ima preko 190.000 poljoprivrednih penzionera, od kojih je oko 14.000 invalidskih. Simić ističe i da se isplata poljoprivrednih penzija vrši na vreme – jednom mesečno.

Obavezno penzijsko poljoprivredno osiguranje nije prepreka da se poljoprivrednici jave dobroljnim penzijskim fondovima.

A šta se više isplati, uplaćivanje privatnog osiguranja ili državne penzije pogledajte u video prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.