Vesti -

"Srbija centar izvrsnosti, vratićemo mlade" FOTO

Vojvodina i Srbija postaće Evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu, ne samo za 21. vek, već i za 22. vek, rekla je premijerka Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijerka Ana Brnabić na Institutu BioSens u Novom Sadu otvorila je Centar digitalne poljoprivrede Srbije, ističući da je Institut BioSens evropski prvak u istraživanju i razvoju.

Ona je istakla da je Institut Biosens evropski prvak jer je pobedio na najzhtevnijem programu Evropske Unije za istraživanje i razvoj Horizont 2020 i da će zahvaljujući njima Novi Sad, Vojvodina i Srbija postati Evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu, ne samo za 21. vek, već, kako je istakla, i za 22. vek.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Po njenim rečima Vlada Srbije, Pokrajinska vlada, resorna ministarstva i Univerzitet zajednički svakodnevno pokušavaju da pomognu što više mogu da ono što ljudi sa Instituta BioSens znaju, implementiraju u Srbiji što pre, a ta saradnja je, kako je navela, dovela do dva rezultata.

"Nadam se skorom potpisivanju sporazuma o saradnji između Vlade Srbije, ministarstva prosvete i Evropske komisije o besplatnom korišćenju satelitskih podataka iz EU, čime ćemo postati prva zemlja koja nije članica EU, a ima pristup tim podatima", navela je Brnabić i dodala da je drugi rezultat nova zgrada Instituta BioSens, čija izgradnja uskoro treba da počne.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da u Vojvodini poljoprivreda predstavlja ključnu polugu ekonomskog razvoja, a samim tim ,kako je naveo, Centar digitalne poljoprivrede predstavlja ključni alat za pokretanje poljoprivrede u celoj Srbiji.

"Ovo će doprineti efikasnosti, većim prinosima, boljem kvalitetu, svim epitetima koje poljoprivreda mora da nosi u budućnosti", kazao je Mirović.

Kako je istakao, cilj je da u ovakve sisteme budu uključeni i državni organi, ministarstva, nadležne službe, svi oni koji će, kako je naveo, puniti podacima ovaj sistem.

Foto:Tanjug/Jaroslav Pap
Foto:Tanjug/Jaroslav Pap

Tokom otvaranja Centra digitalne poljoprivrede Srbije biće puštena u rad i digitalna platforma AgroSens, ciji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike. Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje.

Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehanickom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu.

Direktor Insatituta BioSens Vladimir Crnojević rekao je da je ovo prvi korak digitalizacije poljoprivrede Srbije.

"Mi ovim omogućavamo da svi podaci i aktivnosti u radu budu registrovani, da proizvođač generiše digitalnu knjigu polja koja posle može da se razmenjuje sa različitim korisnicima. Ovo je razvijeno za proizvođače, ali radićemo na tome da ovu aplikaciju prilagodimo i za državnu upravu, savetodavne službe, osiguravajuće kuće, istraživače", naveo je Crnojević.

Taj centar je primer prakticne primene inovativnih IT reššenja i digitalizacije u cilju povecanja efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede.

"Mladi ne moraju da veruju, ali vratićemo poverenje"

Brnabić je rekla je da Vlada Srbije sve što radi – radi kako bi zadržala mlade ljude u Srbiji, ali i da bi se mladi koji su otišli iz naše zemlje vratili.

Ona je na pitanje novinara o podacima pojedinih istraživanja, koja pokazuju da mladi političarima ne veruju, rekla da mladi ne moraju da veruju Vladi Srbije, već da, kako je istakla, Vlada svojim radom mora da stekne to poverenje.

"U poslednjih manje od devet meseci uspeli smo da za 20 odsto podignemo kvote za upis na Tehničke fakultete u Srbiji, a da to uradimo morali smo da odvojimo više novca u budžetu za prosvetu i za zapošljavanje dodatnih nastavnika i asistenata, ali i za proširenje kapaciteta tih fakulteta"“, navela je predsednica Vlade Srbije.

Ona je istakla da se nada da ćemo uskoro u Novom Sadu imati Naučno-tehnološki park od 29.000 kvadrata.

"Završili smo u Nišu start up centar za inovaciono preduzetništvo, u Beogradu od 2015. imamo Naučno-tehnološki park sa 55 inovacionih i tehničkih kompanija koje imaju ukupan profit od 10,5 miliona evra i to je signal koji dajemo mladima, investiraćemo više i bićemo tu za njih", podvukla je Brnabić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je završen konkurs koji se ticao grantova za start-apove mladih u poljoprivredi do 40 godina, gde su prioritet imala lica sa višim stepenom obrazovanja i istakao da će 638 grantova od 10.000 evra u narednih mesec dana biti isplaćeno mladim poljoprivrednicima u Srbiji.

"Ove godine je to bio pilot projekat, izdvojeno oko 5 miliona evra, a nadam se da ćemo sledeće godine imati za ovu svrhu više novca,jer ovim konkursom dajemo sredstva mladim ljudima koji ostaju na selu ili se vraćaju na selo kako bi se bavili poljoprovredom", naveo je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.